Infofinanciar > Info > Pachetele cu alimente se micșorează! Unele produse au fost eliminate
Info

Pachetele cu alimente se micșorează! Unele produse au fost eliminate

pachet alimente din partea uniunii europene mediaflux.ro
Sursa foto: arhiva companiei

În anul 2024, persoanele care nu au venituri substanțiale vor beneficia de tichete sociale pentru alimente și mese calde. De asemenea, aceste persoane vor mai beneficia și de pachete cu mâncare.

O hotărâre în acest sens a apărut în luna februarie a acestui an. Conform regulilor menționate în aceasta, de principiu, pachetele cu alimente se vor ridica de la centrele speciale de distribuție. Fiecare beneficiar în parte va merge în aceste locuri pentru a-și ridica pachetele.

Ce primesc beneficiarii

Mai apoi, oficialii au stabilit și care sunt produsele care se vor regăsi în aceste pachete cu alimente. Lista acestora s-a schimbat de curând, prin intermediul unui ordin care a apărut în ziua de vineri, 17 mai. Concret, din listă au fost eliminate anumite produse. Este vorba despre smântâna de gătit. În plus, cantitatea de făină și carne conservată de porc s-au diminuat.

La finalul anului anterior, prin intermediul OUG 115, în perioada 2024- 2027, se vor aplica două măsuri cu scopul de a veni în sprijinul anumitor categorii de persoane defavorizate.

Concret, măsurile adoptate sunt:

  • tichete sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde;
  • pachete cu produse alimentare.

Ridicarea pachetelor

Atunci când ne referim la pachetele cu alimente, regulile implementate pentru acest program specifică faptul că beneficiarii trebuie să își ridice propriile pachete cu alimente de la centrele speciale.

În luna martie a acestui an a apărut Ordinul Ministerului Investițiilor nr. 702/2024. El a stabilit care este prima listă cu produsele care alcătuiesc pachetele cu alimente. O modificare a acestei liste s-a realizat în ziua de vineri. Atunci când a apărut Ordinul 1.977/2024.

Lista alimentelor incluse în pachete:

Beneficii pentru oamenii nevoiași

Și în anul 2024, persoanele ale căror venituri nu sunt unele substanțiale, vor beneficia de sprijin din partea statului. Acestea vor primi tichete sociale pentru produse alimentare, mese calde, dar și pachete cu alimente.

Beneficiarii pachetelor cu alimente trebuie să le ridice personal de la centrele speciale. Este nevoie ca aceștia să prezinte actul de identitate valabil. În acest fel, se stabilește care este identitatea persoanei care ridică pachetul și ea va putea semna pentru primirea produselor alimentare.

Livrarea pachetelor

În cazul în care se întâmplă ca beneficiarii să nu se poată deplasa personal la centrele unde se distribuie pachetele cu alimente, autoritățile administrației publice locale vor fi nevoite să livreze aceste pachete cu alimente la domiciliul sau reședința beneficiarilor.

În 2024, valoarea pachetelor este de maxim 125 de lei. Acestea se oferă o dată la șase luni. Beneficiarii sunt persoanele cu venituri mici, dar și cele care primesc ajutor de incluziune, ajutor pentru familia cu copii sau persoanelor care se află în situații critice de viață.

Sprijin pentru România

În perioada care urmează, seniorii cu venituri mici vor primi mai puțini bani pe cardurile de alimente. De asemenea, și produsele alimentare vor avea o cantitate mai redusă. Acest lucru se întâmplă din cauză că valoarea acestora nu poate trece de suma de 125 de lei. Alimentele de care beneficiază acești români fac parte din programul care se numește „Sprijin pentru România”.

Seniorii primesc, pe parcursul unui an, suma de 1.500 de lei. Cu ajutorul acestor bani, românii aflați în situații vulnerabile, au posibilitatea de a-și procura alimente sau mese calde.

Persoanele care fac parte din această categorie beneficiază, la fiecare două luni, de suma de 250 de lei. Cu acești bani ei își achiziționează alimente de bază, informează romaniatv.net