Infofinanciar > Lumea la zi > Orașul clasat ca fiind cel mai scump pentru expatriați în 2024. Topul celor mai costisitoare orașe din lume
Lumea la zi

Orașul clasat ca fiind cel mai scump pentru expatriați în 2024. Topul celor mai costisitoare orașe din lume

hong kong
Sursa foto: Arhiva companiei

Să-ți dezrădăcinezi viața și să te muți într-un oraș complet diferit pentru muncă nu este întotdeauna o decizie ușoară.

Există mulți factori de luat în considerare, iar costurile sunt, fără îndoială, în fruntea listei. Dar care este cel mai scump oraș internațional în care se pot muta expatriații din lume?

Hong Kong, cel mai scump oraș pentru expatriați

Hong Kong a preluat din nou titlul de cel mai costisitor oraș pentru lucrătorii din străinătate în 2024.

Orașul asiatic, care a mai fost în fruntea listei anuale și în 2022 și 2023, a fost urmat îndeaproape de Singapore, pe locul al doilea.

Mare parte din restul topului 10 a fost ocupat de orașe elvețiene, Zurich, Geneva, Basel și Berna. Ele au ocupat locurile trei, patru, cinci și, respectiv, șase.

Cresc costurile locuințelor

Raportul a analizat 226 de orașe pe baza costurilor comparative a peste 200 de elemente în fiecare locație. Inclusiv transportul, mâncarea, îmbrăcămintea, bunurile de uz casnic și divertismentul.

New York a fost cel mai bun oraș din SUA, ocupând locul șapte. În timp ce capitala britanică Londra, care anul trecut se afla pe locul 17, a sărit pe locul opt. Nassau, în Bahamas, a ocupat locul nouă, iar Los Angeles a completat topul 10.

Potrivit raportului, piețele de locuințe scumpe și costurile crescute pentru transport, bunuri și servicii se numără printre motivele pentru care costul vieții în orașele din top este deosebit de ridicat.

„Costul locuințelor este un factor major în clasamentul orașelor cu costul vieții”, se arată în studiu. Angajații care cheltuiesc o parte semnificativă din venitul lor pe chirie sau ipotecă vor avea „mai puțin venit disponibil pentru alte cheltuieli”.

„Între 2023 și 2024, a existat o mare volatilitate a acestui cost în întreaga lume. Prețurile de închiriere a locuințelor au variat semnificativ între orașe”.

În plus, s-a observat că „inflația și fluctuațiile cursului de schimb” au avut un impact direct asupra „salariilor și economiilor” lucrătorilor internaționali.

Cu 92 de puncte, Toronto a fost clasat ca fiind cel mai scump oraș din Canada pentru angajații internaționali. Urmat de Vancouver, cu 101 puncte.

Impactul financiar

În timp ce vârful listei s-a schimbat puțin față de clasamentul de anul trecut, au existat unele salturi considerabil de mari mai jos.

Printre acestea se numără Mexico City și Monterrey din Mexic. Primul urcând 46 de locuri, ajungând pe locul 33. Iar cel de-al doilea urcând 40 de locuri, ajungând pe locul 115.

De asemenea, studiul a menționat că viața în SUA a fost „o problemă semnificativă” pentru 2024. Șapte orașe americane au figurat în primele 20 de locuri.

„Pe măsură ce companiile cu sediul în SUA continuă să caute talente la nivel global, presiunile inflaționiste ar putea da de gândit unor străini care vin în țară să accepte un post în unele dintre orașele și zonele metropolitane cu costuri ridicate din SUA”, spune Vince Cordova, partener și lider în domeniul consultanței de mobilitate la Mercer US.

„Prin urmare, considerăm că angajatorii ar trebui să fie deschiși în ceea ce privește împărtășirea informațiilor despre costul vieții și salariul net cu potențialii angajați, astfel încât aceștia să poată înțelege mai bine impactul financiar al relocării în SUA și să ia o decizie în deplină cunoștință de cauză cu privire la posibilitatea de a merge mai departe sau nu.”

Orașele care s-au clasat cel mai prost în ceea ce privește costul vieții au fost Islamabad din Pakistan și Lagos și Abuja din Nigeria. Cu toate acestea, s-a spus că acest lucru a fost determinat parțial de „deprecierile valutare”.

Prețul unei duzini de ouă mari, al unui litru de ulei de măsline și al unei cafele espresso la o cafenea populară s-au numărat printre cele 200 de produse luate în considerare la stabilirea clasamentului pentru costul vieții în fiecare dintre orașe, potrivit CNN.