Infofinanciar > Lumea la zi > Noi oportunități pentru Turcia! Biden îl va primi pe Erdogan la Casa Albă
Lumea la zi

Noi oportunități pentru Turcia! Biden îl va primi pe Erdogan la Casa Albă

Steaguri SUA, NATO, Turcia. Relația dintre cele trei a început la începutul anilor 1980 (sursă foto: dreamstime)
sursa foto arhiva companiei

Președintele american Joe Biden îl va primi pe Tayyip Erdogan la Casa Albă pe 9 mai, în prima vizită bilaterală a liderului turc la Washington de când Donald Trump este președinte, au declarat vineri oficiali americani și turci.

Legăturile dintre aliații NATO, mult timp tensionate din cauza unor divergențe, s-au dezghețat de când Ankara a ratificat în ianuarie candidatura Suediei la aderarea la NATO, după o întârziere de 20 de luni care a provocat frustrări la Washington.
Cu toate acestea, tensiunile persistă, inclusiv în ceea ce privește nordul Siriei, unde forțele americane sunt aliate cu militanții kurzi pe care Ankara îi consideră teroriști și împotriva cărora a desfășurat operațiuni militare transfrontaliere.

Între timp, Washingtonul a presat Ankara să facă mai mult pentru a se asigura că sancțiunile sale împotriva Rusiei nu sunt eludate în Turcia, un stat riveran Mării Negre, alături de Rusia și Ucraina.
Un oficial american a declarat că Washingtonul vede întâlnirea ca pe o oportunitate pentru Erdogan de a conveni asupra unei interdicții totale a transbordării prin Turcia a bunurilor cu dublă utilizare pe care, potrivit acestuia, Rusia le folosește în efortul său de război în Ucraina.

Biden și Erdogan

De când Biden a fost ales în 2020, el și Erdogan s-au întâlnit de câteva ori în marja unor summituri internaționale și au vorbit la telefon. Turcia a făcut presiuni pentru o întâlnire la Casa Albă, unde, în 2019, Erdogan l-a vizitat pe Trump, cu care s-a bucurat de legături bune.
Unul dintre cei doi oficiali turci care au confirmat vizita planificată pentru luna mai a declarat că vizita are loc în timpul „unei ferestre de oportunitate” pentru legăturile bilaterale.
„Sperăm că vizita va fi, de asemenea, o oportunitate de a aprofunda cooperarea în diverse domenii și de a consolida spiritul de alianță, inclusiv în ceea ce privește combaterea terorismului”, a declarat persoana respectivă, solicitând anonimatul.
Ankara se plânge de ani de zile de disconfortul său profund față de sprijinul SUA pentru miliția kurdă siriană YPG, pe care o consideră o organizație teroristă legată de militanții kurzi care duc o insurgență veche de zeci de ani împotriva statului turc. Dar Washingtonul spune că YPG sunt aliați cheie împotriva Statului Islamic în Siria.

Sprijin american pentru Israel

În ciuda conflictului privind prezența militară americană în Siria și a sprijinului american pentru Israel în războiul său cu Hamas, Washingtonul și Ankara au încheiat recent un acord mult amânat pentru ca Turcia să achiziționeze avioane de luptă americane F-16.
Administrația Biden încearcă să vadă dacă poate obține un angajament din partea Ankarei în timpul vizitei de a impune o interdicție asupra bunurilor desemnate „cu dublă utilizare”, cum ar fi produse chimice și microcipuri, către Rusia și alte țări cunoscute ca puncte de intrare, a declarat oficialul american.
Washingtonul a sancționat deja mai multe persoane și companii turcești, inclusiv în domeniul transportului maritim, pentru încălcarea sancțiunilor. Turcia susține Ucraina, dar se opune sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei, cu care întreține de asemenea relații bune, dar spune că acestea nu vor fi eludate pe teritoriul turc.
„Interagenția americană rămâne neconvingătoare în ceea ce privește aplicarea sancțiunilor de către Turcia”, a declarat oficialul. „Sunt lucruri la care închid ochii… trebuie să meargă la companii în mod proactiv și să le spună să nu mai facă afaceri cu persoane care le vor aduce sancțiuni”.
Statele Unite și Turcia au înființat un grup de lucru pentru sancțiuni chiar înainte de întâlnirile dintre delegații de la Washington, la începutul acestei luni, în timpul cărora s-au întâlnit secretarul de stat american Antony Blinken și ministrul turc de externe Hakan Fidan.
Cea de-a doua sursă turcă, un oficial de securitate, a declarat că oficialul de top al serviciilor de informații turcești, Ibrahim Kalin, urma să se întâlnească cu membri ai Camerei Reprezentanților din SUA pentru discuții privind vizita planificată și alte probleme bilaterale, potrivit Reuters.