Infofinanciar > Lumea la zi > Opinie The Wall Street Journal: „Criza climatică” se estompează
Lumea la zi

Opinie The Wall Street Journal: „Criza climatică” se estompează

sursă foto: europafm.ro
Sursa foto: Arhiva companiei

Acordul de la Paris din 2015 a aspirat la „reducerea riscurilor și a impactului schimbărilor climatice” prin eliminarea emisiilor de gaze cu efect de seră în a doua jumătate a acestui secol. Piesa centrală a strategiei a fost o tranziție globală către sisteme energetice cu emisii reduse.

După aproape un deceniu, este oportun să ne întrebăm cum progresează această tranziție energetică și cum ar putea evolua în viitor. Un cadru util pentru această evaluare este „ciclul de atenție la probleme” descris în 1972 de economistul Anthony Downs de la Brookings Institution. Cele cinci faze ale acestui ciclu marchează creșterea, apogeul și declinul în ceea ce privește importanța publică a problemelor majore de mediu (și a altor probleme). Este înfiorător să vedem cât de mult a urmat până acum tranziția energetică descrierea lui Downs.

Realitățile și provocările schimbărilor climatice

În timpul fazei I, problema „încălzirii globale” a fost abordată de oamenii de știință din domeniul climei până în 1980. Fără prea multă atenție din partea publicului. Faza a II-a a început în urmă cu aproximativ 35 de ani. Când problema – în cele din urmă redenumită „schimbări climatice” – a explodat în conștiința publică. Acoperirea mediatică globală crescând de zece ori în ultimele două decenii. Acei ani au fost marcați de o fervoare pentru a face ceva pentru a „rezolva” problema.

Dar reducerile semnificative ale emisiilor globale preconizate la Paris sunt acum o fantezie. Emisiile au crescut până la un maxim istoric în 2023. Cu un consum de cărbune, petrol și gaze naturale, fiecare aproape de niveluri record. În ciuda investițiilor globale în energie regenerabilă de aproape 12 trilioane de dolari în cei nouă ani care se vor încheia în 2023, combustibilii fosili continuă să furnizeze aproximativ 80% din energia mondială.

Provocările legate de reducerea emisiilor au fost de mult timp evidente pentru puținii care s-au preocupat să înțeleagă aspectele demografice, economice și tehnologiile energetice. Pe măsură ce tot mai mulți oameni au ajuns să aprecieze acești factori, există semne că „criza climatică” a intrat în faza a III-a a lui Downs. Când obiectivele ambițioase se ciocnesc de realitățile tehnico-economice.

În Europa, consumatorii se revoltă împotriva măsurilor de reducere a emisiilor. Iar industria se retrage în căutare de energie mai ieftină. În ciuda subvențiilor generoase, implementarea în SUA a tehnologiilor cu emisii reduse nu poate îndeplini obiectivele pe termen scurt. Ca să nu mai vorbim de creșterea preconizată a cererii de energie electrică datorată centrelor de date, inteligenței artificiale și vehiculelor electrice.

Cum va arăta viitorul tranziției energetice?

Ce ar putea revigora această tranziție în declin? Poate legăturile dintre influențele umane asupra climei și efectele dezastruoase ale unor fenomene meteorologice severe mai frecvente. Dar, în ciuda afirmațiilor contrare, ONU a constatat că astfel de legături nu au apărut pentru majoritatea tipurilor de fenomene meteorologice extreme. Complexitatea științei climei face puțin probabil ca acest lucru să se întâmple în curând. Tranziția ar putea fi, de asemenea, revigorată de dezvoltarea și implementarea unor sisteme energetice fiabile și competitive din punct de vedere al costurilor. Cu emisii reduse.

Presupusele beneficii climatice ale tranziției energetice sunt îndepărtate, vagi și nesigure. În timp ce costurile și perturbările cauzate de o decarbonizare rapidă sunt imediate și substanțiale. Lumea are nevoi mult mai urgente, inclusiv furnizarea de energie fiabilă și la prețuri accesibile pentru toți. Prin urmare, este probabil ca faza a IV-a a lui Downs să înceapă pe măsură ce se instalează „oboseala climatică”, „acțiunea climatică” trece în plan secund. Iar atenția publicului se îndreaptă către o altă amenințare percepută. Aceasta va fi urmată de lungul amurg al fazei V. Când problema decarbonizării se va aprinde sporadic, dar reglementările și instituțiile asociate vor dăinui. Cum ar fi stabilirea prețului carbonului, ajustarea frontierelor și standardele de energie curată.

Guvernele din SUA și Europa încearcă să inducă o tranziție energetică prin crearea sau extinderea organizațiilor și programelor care favorizează anumite tehnologii „curate”. Inclusiv generarea de energie eoliană și solară, captarea carbonului, producția de hidrogen și electrificarea vehiculelor.

Ar trebui să ne bucurăm, nu să ne plângem, de trecerea tranziției energetice prin ciclul problemă-atenție. Înseamnă că strategiile actuale de atenuare a schimbărilor climatice, ineficiente, ineficiente și nechibzuite, vor fi abandonate. Vor lăsa loc unei abordări mai atente și mai bine informate pentru a asigura în mod responsabil nevoile energetice ale lumii, potrivit The Wall Street Journal.