Infofinanciar > Lumea la zi > Opinie The Hill: Ucraina plătește prețul pentru deciziile proaste care se iau la Washington
Lumea la zi

Opinie The Hill: Ucraina plătește prețul pentru deciziile proaste care se iau la Washington

sua ucraina (sursă foto: dreamstime)
Sursa foto: arhiva companiei

A fost încă o săptămână de decizii proaste la Washington. Iar Ucraina continuă să plătească prețul.

Potrivit Financial Times, administrația Biden, ca răspuns la atacurile cu drone ucrainene asupra a 12 rafinării de petrol din Rusia, „a îndemnat Ucraina să înceteze atacurile asupra infrastructurii energetice a Rusiei. Avertizând că atacurile cu drone riscă să crească prețul global al petrolului și să provoace represalii”.

Preocupările Casei Albe

Așadar, Casa Albă pare mai preocupată de menținerea prețurilor globale și interne ale petrolului sub 85 de dolari într-un an electoral decât de oprirea veniturilor care finanțează agresiunea rusă în Ucraina.

Până în prezent, Bloomberg News estimează că Kievul a distrus 12% din capacitatea de producție a rafinăriilor rusești. Inclusiv o lovitură împotriva terminalului petrolier din Sankt Petersburg. Acesta se află la 900 de kilometri adâncime în Rusia.

Este absurd să se ceară președintelui ucrainean Volodimir Zelenski și generalilor săi să înceteze să mai atace capacitatea energetică rusă în timp de război. Din punct de vedere militar, este, de asemenea, lipsit de soliditate doctrinară. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Aliații au început să bombardeze rafinăriile de petrol ale Germaniei naziste din Ploiești, România, în 1942. Și au continuat să facă acest lucru fără încetare până la sfârșitul războiului, în mai 1945. Acest lucru a fost esențial pentru câștigarea războiului. Asta deoarece a distrus capacitatea germanilor de a alimenta tancurile, avioanele de luptă, bombardierele, vehiculele blindate și camioanele de aprovizionare.

Ce trebuie să facă Ucraina pentru a câștiga lupta

Pentru a câștiga războiul, Ucraina trebuie, în mod similar, să degradeze capacitatea Kremlinului de a livra trupe, muniții și arme către liniile de front din Donbas și Peninsula Crimeea.

Ce s-a schimbat la Washington? Plata „taxei Putin” era acceptabilă atunci când aceasta era folosită din punct de vedere politic, pentru a explica creșterea bruscă a inflației din 2022. Dar plata unei „taxe Zelenski” pe benzină în timpul anului de realegere a lui Biden se pare că nu este acceptabilă.

Acesta este un aspect teribil pentru administrația Biden. Faptul că pune costul benzinei mai presus de viețile și suveranitatea ucrainenilor. Casa Albă nu a emis nicio condamnare cu privire la recentele atacuri cu rachete de croazieră și drone rusești asupra unor obiective civile și a infrastructurii energetice ucrainene. Centrale electrice, linii de alimentare cu energie, rețele electrice și o centrală hidroelectrică. Nu numai că orașele ucrainene sunt atacate zilnic de Rusia, inclusiv Kiev, Odesa, Harkov și Zaporizhzhia, dar și populația civilă a acestora.

Ucraina ripostează

Zelenski ripostează cu ceea ce are, drone. Și lovește Rusia acolo unde o doare, la buzunar. El atacă mijloacele globale ale Kremlinului de a finanța războiul lui Putin.

Succesul lui Biden în noiembrie nu poate fi făcut mai important decât salvarea de vieți ucrainene.

După douăzeci și cinci de luni de operațiuni de luptă susținute în Ucraina de către armata președintelui rus Vladimir Putin, doctrina și tacticile sale sunt clare. Acesta intenționează să anihileze Ucraina. Cu toate acestea, SUA și NATO nu reușesc să permită Ucrainei să îi contracareze sau să îi învingă în mod eficient pe ruși. Mai degrabă, ele oferă doar atât cât trebuie pentru ca Ucraina să supraviețuiască cu o strategie perdantă, orientată spre apărare.

Nu există un plan pentru înfrângerea Rusiei

Încă nu există un plan pentru a învinge Rusia. Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a deschis cea de-a 20-a conferință a Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei din Ramstein, Germania, la 19 martie. Acesta a spus: „Statele Unite nu vor lăsa Ucraina să eșueze. Această coaliție nu va lăsa Ucraina să eșueze”. Dar va eșua, dacă nu i se oferă armele necesare pentru a învinge și a alunga cu forța armata rusă din Ucraina. Iar armele defensive nu vor îndeplini această sarcină.

În timp ce ramurile executive și legislative ale guvernului american continuă să se afle în impas în ceea ce privește finanțarea Ucrainei, Zelenski s-a adresat țărilor pentru a obține acorduri unilaterale de securitate. Până în prezent, a obținut șapte: Regatul Unit, Franța, Germania, Danemarca, Canada, Italia și Olanda. Astfel de acorduri cu Polonia și România sunt în curs de finalizare.

La acestea se adaugă Grupul de contact pentru apărarea Ucrainei, condus de SUA. Și coaliția de artilerie condusă de Franța și Republica Cehă. În lucru sunt coaliții pentru armament blindat și război cu drone, o forță aeriană, securitate maritimă, apărare aeriană terestră, capacități de deminare și tehnologie informatică.

Scopul Occidentului

Dar scopul declarat al Occidentului este „de a construi o viitoare forță ucraineană capabilă să descurajeze agresiunea rusă pe termen lung”. Putin a depășit cu mult punctul în care descurajarea este posibilă. Pentru Ucraina, alegerea este acum una de a câștiga sau de a pieri.

Până în prezent, armata rusă a eșuat în mod repetat pe câmpul de luptă. A acumulat un număr impresionant de 437 390 de victime. Cu toate acestea, forțele sale terestre continuă să avanseze prin forță brută și masă.

Cu muniții din ce în ce mai puține pentru lupta corp la corp, Ucraina este nevoită să lovească ținte strategice pentru a slăbi Rusia. Cele 800.000 de cartușe de artilerie asigurate de Republica Cehă vor ajuta în lupta corp la corp. Și vor ucide mulți ruși. Dar Putin va găsi pur și simplu mai multe trupuri pe care să le pună în uniformele sale.

Rusia vrea să câștige

Rusia plănuiește să câștige și, probabil, nu doar în Ucraina. Newsweek relatează că ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, intenționează să ridice încă două armate de arme combinate și „14 divizii, precum și 16 brigăzi până la sfârșitul anului 2024″. Aceasta se adaugă la cele două armate care au fost activate în 2023 și care luptă deja în Ucraina.

Occidentul nu are un răspuns eficient. Ucraina are unul, dar Casei Albe nu-i place. Washingtonul și Bruxelles-ul trebuie să înceapă să ia decizii mai bune. Mai mult din același lucru nu va funcționa, pentru că Putin nu va renunța, informează thehill.com