Infofinanciar > Lumea la zi > Opinie The Hill: De ce ar trebui să ne fie teamă de Iran?
Lumea la zi

Opinie The Hill: De ce ar trebui să ne fie teamă de Iran?

iran steag (sursă foto: brookings.edu)
sursa foto arhiva

Să fim sinceri: președintele Biden și democrații vor să vă îngrozească de Iran. Și nu doar la stânga. Există o mulțime de oameni de dreapta care exprimă același sentiment, deși poate din motive ușor diferite. Tot ce auzim este „Nu vrem război cu Iranul, indiferent de situație”. Ei bine, iertați-mă că întreb, dar de ce nu? De ce ar trebui să ne fie atât de frică de Iran?

Nu sper la un război. Dar chiar credeți că ar fi atât de dificil pentru SUA să învingă Iranul? Dacă am purta războiul așa cum ar trebui, nu există nicio îndoială că am câștiga. Să le distrugem armata cât mai repede posibil și să le alungăm guvernul. Care să se ascundă sau să ajungă în brațele publicului pe care l-au oprimat, apoi să plecăm.

Iran, o putere de temut?

La fel cum Rusia este mai slabă decât ni s-a spus, la fel este și Iranul. Amintiți-vă cum, atunci când Vladimir Putin a invadat Ucraina. Ne așteptam să vedem a doua cea mai mare armată din lume rostogolind cea mai săracă țară din Europa ca pe un covor. Dar se pare că Rusia este atât de stupid de coruptă încât nu poate duce un război eficient. Toată lumea din structura de putere este implicată în escrocherie. De la cei mai umili ofițeri care vând combustibilul, rațiile și gloanțele unităților lor militare. Până la oligarhii care jefuiesc bugetul public al țării, chiar și până la Putin însuși.

Înșiși liderii militari ruși „au estimat că între 20% și 40% din bugetul militar al Rusiei este furat”. Acest lucru implică un furt de până la 34 de miliarde de dolari pe an. Adică mai mult decât întregul buget a 29 de state americane.

Armata iranienilor

Iranul nu este diferit de Rusia într-o singură privință. Este judecat ca având o armată puternică pe baza a ceea ce comunitatea de informații crede că iranienii cheltuiesc pentru aceasta. Dar și a faptului că a luptat cu Irakul până la un impas acum patru decenii. Dar atunci, armata irakiană era, de asemenea, presupus a fi formidabilă. S-a dovedit a nu fi așa. De fapt, înfrângerea armatei irakiene a fost partea cea mai ușoară.

Nu există niciun motiv să credem că nu am putea neutraliza armata Iranului la fel de ușor. Cel puțin înainte ca aceasta să dezvolte o armă nucleară. Nu spun că ar trebui să invadăm, dar ar trebui să facem lucruri care să inducă această teamă în mintea liderilor iranieni.

Pace prin forță

Strategia lui Ronald Reagan de „pace prin forță” a funcționat nu datorită părții de pace, ci datorită părții de forță. Amenințarea credibilă a unor consecințe grave este un stimulent foarte puternic pentru a evita un comportament rău. Războiul este o activitate în mod inerent distructivă. În principiu, pacea este întotdeauna în interesul tuturor.

Dar acest lucru încetează să mai fie cazul atunci când pacea necesită să închidem ochii la atâta agresiune. Între participarea sa la atacurile teroriste din 7 octombrie, cele aproape 200 de atacuri asupra bazelor SUA de atunci, atacurile asupra navelor din Marea Roșie și atacul său aerian masiv asupra Israelului din weekend, Iranul a depășit deja, probabil, pragul a ceea ce ne putem permite să ignorăm.

Administrația Biden pare mulțumită să protejeze Iranul de consecințe, chiar până la punctul de a nega în mod ridicol implicarea iraniană în 7 octombrie. Prioritatea principală a lui Biden, mai presus chiar decât pacea, pare a fi o înțelegere cu Iranul. Dar toată negarea sa devine nesustenabilă pe măsură ce Iranul testează limitele Americii.

Poziția Iranului în regiune

Astăzi, chiar și un simplu cuvânt de susținere pentru protestatarii anti-regim de pe străzile Teheranului ar fi de mare ajutor. Chiar ar trebui să facem mai mult decât atât, sprijinindu-i în mod activ. Gândiți-vă că vecinii islamici ai Israelului nu numai că au permis țării să folosească spațiul aerian pentru a se apăra de atacul iranian de la sfârșitul săptămânii trecute. Dar unii dintre ei au participat activ la protejarea Orașului Sfânt. Acest lucru arată cât de urât a devenit regimul iranian în regiune. Acesta își face aliați din dușmani declarați.

Un președinte puternic este unul mai preocupat de interesele țării și ale lumii decât de șansele sale de a câștiga în Michigan. Un lider ar trebui să înceapă cu ralierea opoziției față de Iran. Dar și cu stoarcerea guvernului său terorist din toate unghiurile imaginabile. Dar noi nu avem un astfel de președinte. Un alt lider mondial va trebui să facă un pas înainte.

Până când Iranul nu va dezvolta o armă nucleară, lucru pe care democrații par disperați să îl facă să se întâmple, va fi un tigru de hârtie. Capabil doar să provoace daune prin atacuri teroriste ale propriilor forțe și ale grupurilor paramilitare pe care le finanțează în tot Orientul Mijlociu. Odată ce Iranul va obține bomba, situația se va schimba pentru totdeauna. Atunci de ce atât de mulți oameni îi ajută pe Mullahi să câștige timpul de care au nevoie?

Opinia îi aparține lui Derek Hunter, fost membru al echipei senatorului Conrad Burns, conform The Hill.