Infofinanciar > Lumea la zi > Opinie Politico: Trebuie să ne pregătim pentru interferențele rusești în alegeri
Lumea la zi

Opinie Politico: Trebuie să ne pregătim pentru interferențele rusești în alegeri

Ceasurile lui Putin Sursa foto Brookings Institution
sursa foto arhiva

Multe lucruri indică ostilitatea neclintită a Moscovei față de democrația europeană. Precum recenta închidere a rețelei de știri pro-ruse Vocea Europei. Pe fondul unor acuzații potrivit cărora aceasta ar fi plătit parlamentari europeni pentru a difuza propagandă rusă. Dar și acuzațiile de la începutul acestui an potrivit cărora europarlamentarul leton Tatjana Ždanoka ar fi colaborat cu serviciile secrete rusești.

Acum, odată cu alegerile pentru Parlamentul European programate pentru luna iunie, guvernele naționale ale continentului, Europol și toate agențiile relevante ar trebui să fie pregătite. Pentru a contracara probabila creștere a numărului de informații rusești care vizează Europa.

Interferențele rusești în alegeri

Viitoarele alegeri europene evidențiază provocarea reprezentată de dezinformare. Care este una dintre așa-numitele „măsuri active” ale Rusiei. Un element-cheie al războiului său politic. În continuă evoluție, alături de noile tehnologii, dezinformarea rusă a ajuns să includă falsuri profunde. Secvențe de știri trucate și site-uri web false pentru a dezorienta și a indigna alegătorii europeni. Campaniile de dezinformare sunt acum asistate de inteligență artificială și de sprijin localizat. Într-adevăr, multe guverne și specialiști avertizează cu privire la volumul și sofisticarea tot mai mari ale dezinformării rusești.

Cu rădăcini în epoca sovietică, războiul politic al Rusiei cuprinde în prezent lucruri importante. Precum hacking, spionaj, propagandă, sabotaj și chiar asasinate, în special ale emigranților ruși, pe lângă dezinformare. Scopul acestui război în prezent este de a influența percepția și comportamentul inamicului. Care, potrivit Kremlinului, este NATO și comunitatea internațională. Iar obiectivul său operațional cheie este de a amplifica și de a crea neîncredere în cadrul societăților occidentale. Subminându-le moralul în ceea ce privește susținerea Ucrainei.

Linia dintre pace și război

Cu toate acestea, principala provocare pe care aceste operațiuni o reprezintă pentru Europa este faptul că țările sunt în un război. Dar fără a trece pragul războiului pur și simplu. Mai degrabă, ele estompează linia dintre pace și război. Creând dileme cu privire la modul de răspuns. Iar peisajul mediatic evoluat de astăzi aduce propriile provocări cu care trebuie să se confrunte. Cum ar fi noile tendințe din social media, care fac ca moderarea conținutului să fie mai dificilă.

De exemplu, o parte din războiul informațional al Rusiei implică crearea unui ecosistem. Care ajută la spălarea și răspândirea dezinformării sale. Acest ecosistem este format dintr-un amestec de mass-media rusești controlate de stat, cum ar fi RT și Sputnik. Dar și operațiuni secrete precum Voice of Europe sau persoane și organizații care acționează ca proxy, cu bună știință sau nu. De obicei, există o fertilizare încrucișată între aceste platforme. Deoarece acestea se citează adesea reciproc și împart aceiași membri ai personalului sau invitați frecvenți. Și, în fiecare caz, agențiile de informații rusești sunt implicate în alimentarea narațiunilor, dacă nu le conduc direct.

Grup amplu de război politic

Aici se află principala provocare. Dezinformarea rusă face parte dintr-o constelație mai amplă de război politic pe termen lung. Iar compartimentarea acesteia în afara celorlalte „măsuri active” ale Moscovei nu va face decât să mute sfera de acțiune a agențiilor de informații rusești care se amestecă în afacerile europene.

Europa a luat deja multe măsuri pozitive în această privință. Cum ar fi interzicerea presei ruse controlate de stat, oferirea de subvenții pentru jurnalismul independent și continuarea platformei EUvsDisinfo, care funcționează de mult timp. Expulzarea a peste 600 de ofițeri de informații ruși care operează sub acoperire diplomatică a afectat, de asemenea, influența Kremlinului în Europa.

Dezinformarea rusă s-a adaptat restricțiilor

Cu toate acestea, se pot face mai multe. Dezinformarea rusă s-a adaptat, în timp ce agenții și ofițerii de informații ruși continuă să opereze pe teritoriul european. După cum subliniază rezoluția Parlamentului European din 2022 din martie privind interferențele străine, se justifică o abordare la nivelul întregii societăți pentru a combate ingerințele rusești. Și, întrucât intențiile ostile ale Moscovei față de Occident vor continua, avem nevoie de un angajament pe termen lung pentru a contracara războiul său politic.

În ceea ce privește dezinformarea, Europa poate trage lecții valoroase din experiența Ucrainei. Dezinformarea se poate răspândi rapid, așa că răspunsurile trebuie să fie la fel de rapide. O cooperare strânsă, dar flexibilă, între guvern și societatea civilă poate duce la suprapuneri utile în identificarea și demascarea activelor rusești. Măsurile punitive, cum ar fi interdicțiile mediatice, sunt controversate. Dar trebuie utilizate în mod judicios pentru a întrerupe veniturile create de astfel de operațiuni. Dar și pentru a opri răspândirea dezinformării. Și, în cele din urmă, pretențiile de autoreglementare a platformelor trebuie abordate cu scepticism.

Agențiile de informații ale Rusiei

Între timp, agențiile de informații ale Rusiei reprezintă o provocare mai formidabilă. Iar pentru a le înfrunta, vom avea nevoie de mai multă implicare a Europei. Deoarece cooperarea între partenerii europeni va duce la o activitate rapidă de contrainformații. De exemplu, în cazul Vocea Europei, serviciile belgiene, cehe, poloneze și alte servicii europene și-au combinat sancțiunile și căutările. Descoperind împreună rețeaua de spionaj care a gestionat platforma de dezinformare și a colectat informații despre Polonia. Și, din nou, legătura cu războiul Rusiei din Ucraina este clară, deoarece Polonia este principalul centru de sprijin pentru Kiev.

În acest sens, combaterea dezinformării rusești și a altor „măsuri active” este legată de Ucraina. În cele din urmă, depinde de Kremlin să decidă când va înceta agresiunea împotriva țării și războiul său politic împotriva Europei. Dar liniștea în Ucraina nu va face decât să deschidă apetitul Kremlinului, demonstrând că presiunea și amestecul pot da roade.

Pur și simplu, hotărârea noastră în Ucraina este, de asemenea, hotărârea noastră de a ne proteja propria securitate. Opinia îi aparține lui Ivan U. K. Klyszcz, cercetător la Centrul Internațional pentru Apărare și Securitate, conform Politico .