Infofinanciar > Lumea la zi > Opinie NYT: „Donald Trump este mai puțin un politician, ci mai degrabă o forță a istoriei”
Lumea la zi

Opinie NYT: „Donald Trump este mai puțin un politician, ci mai degrabă o forță a istoriei”

Trump a avertizat oamenii! Democrația americană ar putea lua sfârșit dacă pierde alegerile
sursa foto arhiva companiei

Pentru această clasă de observatori, Donald Trump este ceva de genul: „spiritului lumii făcut trup”, unde „spiritul lumii” este un val global de populism reacționar.

Poate că el nu a inaugurat efortul furibund de a apăra ierarhiile existente de statut și de persoană, dar pare să reprezinte calitățile sale esențiale, de la incompetența farsescă care îi subminează adesea intențiile mărețe până la intensitatea neclintită, uneori violentă, care a susținut un marș înainte prin eșec și înapoi spre putere.

Rezultatul acestei idei despre Trump ca un fel de întrupare este că rezistența este inutilă. Îl poți învinge la urne, îl poți pune la mila sistemului penal-juridic, îl poți chiar descalifica în temeiul Constituției, dar spiritul rezistă. Trump sau nu, continuă argumentul, trăim într-o epocă a reacției populare. Trump este doar un avatar. Adepții săi, rămășița uitată, dacă nu chiar tăcută, a vechii majorități a națiunii, vor găsi un alt ceva.

Forța Donald Trump

Este greu să nu fii cel puțin puțin puțin convins de această evaluare a stării de lucruri, cu atât mai mult dacă ești înclinat spre fatalismul care invadează o mare parte din viața americană în acest moment.
Dar haideți să facem un pas înapoi pentru un moment. Înainte de a îmbrățișa această concepție aproape barocă a fostului președinte, să facem o imagine completă a ultimilor opt ani din politica americană. Să luăm o lupă și să ne uităm la detalii. Ce vedem? Nu forțe inexorabile la lucru, ci evenimente întâmplătoare și alegeri contingente.

Cu alte cuvinte, este adevărat că Trump a fost produs de (și a profitat de) un anumit set de forțe sociale din cadrul Partidului Republican și din afara acestuia. Este adevărat că aceste forțe există cu sau fără Trump. Dar Trump, în sine, nu a fost inevitabil.

Dacă elitele republicane s-ar fi coagulat în jurul unui singur candidat în primele zile ale cursei prezidențiale din 2016, ele ar fi putut să-l deraieze pe Trump înainte ca acesta să aibă șansa de a prinde avânt. Dacă republicanii ar fi ales, în urma înregistrării video „Access Hollywood”, să respingă pe deplin prezența sa în politica americană, el ar fi putut să eșueze și să se zbată în alegerile din noiembrie. Dacă Hillary Clinton ar fi obținut doar câteva voturi în plus în câteva state, un număr combinat de 77.744 în Michigan, Pennsylvania și Wisconsin, Trump nu ar fi câștigat niciodată Casa Albă.

Caracter și politică

Nu că populismul reacționar care a alimentat campania lui Trump s-ar fi disipat complet. Dar caracterul politicii sale ar fi putut fi foarte diferit fără Trump în cea mai înaltă funcție a națiunii pentru a conduce și a da formă mișcării. Așa cum stau lucrurile, el a avut această putere și statură, iar acum există un motiv pentru care cei mai mult politicieni republicani cu mentalitate MAGA, sau cei cu aspirații de a conduce Partidul Republican al lui Trump, lucrează neobosit pentru a imita și recapitula cruzimea, corupția și disprețul fostului președinte față de guvernul constituțional.

Am văzut acest lucru cu guvernatorul Ron DeSantis din Florida, care a mers atât de departe încât a imitat mișcările și postura lui Trump, și vedem acest lucru cu reprezentanta Elise Stefanik, o demagogă entuziastă și neapologetică, văzută ultima dată, într-un interviu recent, apărând insurgenții din 6 ianuarie și refuzând să se angajeze să certifice o pierdere a alegerilor de către Trump.
Cel puțin, este greu de imaginat un alt politician republican care ar fi inspirat același cult al personalității ca cel care l-a învăluit pe Trump în anii săi pe scena națională. Nu este întâmplător faptul că, pentru a-și asigura loialitatea sau pentru a forța conformarea, adepții fostului președinte au recurs la intimidare și la amenințări cu moartea.

Dacă Trump se află într-o relație dinamică cu forțele sociale care l-au produs – dacă el este atât produs, cât și producător – atunci este logic că absența sa de pe scenă, chiar și acum, ar avea un anumit efect asupra modului în care aceste forțe se exprimă.

Problemele și rezolvările

Trump conduce în continuare în cursa pentru nominalizarea republicană la prezidențiale. Dar imaginați-vă dacă pierde. Imaginați-vă că el este, cumva, respins de majoritatea alegătorilor republicani. Caracterul populismului reacționar de tip american rămâne același, sau se adaptează, împreună cu politicienii care îl manevrează, pentru a se potrivi noului mediu politic? Va avea următoarea recoltă de politicieni republicani forța personalității pentru a-și modela susținătorii într-o armă pe care să o folosească împotriva ordinii constituționale sau vor accepta, având în vedere eșecul persistent al lui Trump, elementele de bază ale societății democratice?

Unul dintre argumentele împotriva efortului de a-l descalifica pe Trump de la președinție în temeiul Secțiunii 3 a celui de-al 14-lea Amendament este că nu va salva democrația americană dacă îl va elimina de la vot. Acest lucru este destul de adevărat, problemele democrației americane sunt mai profunde decât un singur om, dar este, de asemenea, în afara subiectului.

Dacă caracterul unei mișcări politice este forjat prin contingență, circumstanțele nașterii sale, contextul creșterii sale, personalitățile liderilor săi, atunci contează cine stă în vârf.
Ideea este, așadar, că ar fi mai bine să facem față provocărilor democrației americane fără un piroman constituțional la cârma unuia dintre cele două partide politice majore ale noastre. O lume în care Trump nu poate deține funcția nu este neapărat una normală, dar este una în care pericolul este puțin mai puțin acut, explică Jamelle Bouie într-o opinie pentru The New York Times.