Infofinanciar > Esential > Opinie Financial Times: Singapore poate oferi lecții statelor care se îngrijorează în privința datoriilor
Esential

Opinie Financial Times: Singapore poate oferi lecții statelor care se îngrijorează în privința datoriilor

singapore (sursă foto: dreamstime)
Sursa foto: arhiva companiei

Singapore este un exemplu de prudență fiscală. Aproape întotdeauna înregistrează un excedent bugetar. Iar constituția sa interzice practic împrumutul pentru a plăti cheltuielile curente. Toate cele trei mari agenții de rating de credit îi atribuie ratinguri triple A. Iar FMI consideră că riscurile legate de datoria sa suverană sunt scăzute.

Dar țara are, de asemenea, un raport uriaș între datorie și produsul intern brut. Aproximativ 170%. Până la sfârșitul anului, va fi a treia cea mai îndatorată națiune de pe planetă. Există lecții de învățat din abordarea acestei țări în ceea ce privește datoria? Dacă da, acestea provin din înțelegerea modului în care a apărut.

Intervențiile Autorității Monetare din Singapore

În primul rând, Autoritatea Monetară din Singapore a intervenit frecvent pentru a împiedica aprecierea dolarului singaporez în raport cu valutele față de care este gestionat. S-au vândut dolari singaporezi pentru valută străină. La fel ca în cazul Elveției, rezultatul a fost o creștere puternică a rezervelor de valută. Mult mai mare decât estimările guvernului cu privire la necesarul de care are nevoie pentru a-și menține paritatea. Soluția guvernului la această supraaglomerare a rezervelor a fost să emită aproape 40% din PIB sub formă de datorie netranzacționabilă către banca centrală.

În al doilea rând, sistemul de asigurări sociale este configurat într-un mod care va duce la creșterea datoriilor guvernamentale. Rezidenții și angajatorii lor sunt obligați să contribuie cu o parte semnificativă din salariile lor la Fondul central de pensii. Din acesta pot extrage bani pentru a plăti serviciile medicale, locuințele și pensiile. Toate încasările de la CPF sunt transferate înapoi la guvern în schimbul unor certificate de datorie guvernamentală netranzacționabile, care se ridică la peste 90% din PIB.

În al treilea rând, guvernul înțelege importanța menținerii unei piețe de obligațiuni lichide. În Occident, am ajuns să considerăm piețele de obligațiuni pur și simplu ca fiind singurele locuri suficient de mari pentru a satisface nevoile de împrumut ale guvernului, mai degrabă decât bunuri publice în sine.

Dar, în absența unor piețe de capital de datorie profunde, companiile nu prea au altă opțiune decât să își canalizeze toate nevoile de finanțare prin sistemul bancar. În urma crizei financiare asiatice din 1997, Singapore a acționat pentru a se asigura că întreprinderile pot obține fonduri pe piețele de capital, mai degrabă decât să își lege averile colective de un grup mic de instituții financiare. Obligațiunile și efectele vândute pe piață adaugă aproape 40% la raportul datorie/PIB.

Interzicerea utilizării împrumuturilor

Având în vedere interdicția constituțională de a utiliza împrumuturi pentru a finanța cheltuielile zilnice, încasările din vânzările de datorii sunt transferate pentru a fi gestionate de GIC, administratorul de fonduri deținut integral de guvern. Și investite în acțiuni globale, obligațiuni, infrastructură și capital privat.

Rezultatul este că bilanțul financiar al statului Singapore seamănă mai mult cu un fond speculativ decât cu un stat suveran. Și, în ciuda volatilității semnificative pe termen scurt, acest lucru a funcționat bine pentru ei pe termen mediu. YeeFarn Phua, director de ratinguri suverane la S&P Global, estimează că guvernul a acumulat un portofoliu de lichidități în valoare de peste 1 miliard de dolari. De două ori mai mare decât nivelul PIB-ului.

Finanțarea infrastructurii locale

O ultimă sursă de îndatorare provine din finanțarea prin împrumut a infrastructurii locale strategice. În pofida indicatorilor privind datoria guvernamentală brută, parlamentul a autorizat în 2021 emiterea de obligațiuni în valoare de 90 de miliarde de dolari americani. Aproximativ 20 % din PIB la momentul respectiv. Asta pentru a finanța proiecte precum zidurile mareelor și sistemele de metrou.

Achizițiile de active alimentate de datorie și investițiile din sectorul public nu se termină întotdeauna bine. În Regatul Unit, achiziția cu efect de levier a unui portofoliu concentrat de proprietăți comerciale de către consiliul din Woking nu l-a salvat de la emiterea unei notificări de faliment în temeiul articolului 114 anul trecut. Se poate spune că a grăbit acest lucru. Iar în 2009, conglomeratul Dubai World, susținut de stat, a avut nevoie de salvare și restructurare după ce a avut probleme. Dar acestea par mai degrabă incompetență decât ghinion.

Recompensă pentru statul singaporez

Statul singaporez a fost recompensat pentru absorbția riscului de piață sub forma unui dividend, în valoare de peste trei puncte procentuale din PIB, care este adesea suficient de mare pentru a transforma deficitele bugetare primare din ce în ce mai persistente în excedente bugetare globale.

Normele fiscale pot fi un control util asupra dinamicii explozive a datoriei. De exemplu, șase din cele șapte seturi de reguli fiscale aplicate de guvernele britanice începând cu 2010 au făcut referire la stocul de datorie. Dar un astfel de control ar fi împiedicat tipul de investiții care a îmbogățit și dezvoltat Singapore. Experiența orașului-stat arată că o emisiune mai mare de datorie este o măsură slabă a spațiului fiscal. Îngrijorările că piețele s-ar putea revolta dacă ar fi exploatate pentru capital de investiții nu s-au confirmat.

În orice economie lipsită de investiții, guvernul are un rol de jucat fără a se teme de vigilența pieței de obligațiuni, informează ft.com