Esential

OPINIE: Cum începe să ne pregătească mass-media pentru prăbușirea armatei din Ucraina

Douglas Macgregor, sursă foto JISS.org
Douglas Macgregor, sursă foto JISS.org

Douglas Macgregor, colonel retras al Statelor Unite ale Americii, a publicat o opinie în „The American Conservative”. Fostul consilier al Secretarului Apărării din timpul administrației lui Trump, Douglas Macgregor comentează efectele propagandei media agresive din occident în favoarea Ucrainei, în paralel cu realitatea de pe teren.

Diogene, unul dintre iluștrii filosofi ai lumii antice, credea că minciunile sunt moneda politicii, iar acele minciuni erau cele pe care el a căutat să le dezvăluie și să le înjosească. Pentru a-și exprima punctul de vedere, Diogene purta ocazional un felinar aprins pe străzile Atenei în lumina zilei. Dacă ar fi fost întrebat de ce, Diogene ar spune că este în căutarea unui om cinstit.

Găsirea unui bărbat cinstit astăzi în Washington D.C. este la fel de dificilă. Diogenes ar avea nevoie de o lanternă cu neon în fiecare mână.

Cu toate acestea, există scurte momente de claritate în interiorul instituției de la Washington. După ce a mințit prolific luni de zile publicul american cu privire la originile și desfășurarea războiului din Ucraina, mass-media pregătește acum publicul american, britanic și alte publicuri occidentale pentru colapsul militar al Ucrainei. Este de mult așteptat.

Mass-media occidentală a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a da apărării ucrainene aspectul de putere mult mai mare decât este cu adevărat. Observatorii atenți au văzut că aceleași clipuri video ale tancurilor rusești atacate au fost afișate în mod repetat. Contraatacurile locale au fost raportate ca și cum ar fi fost manevre operaționale.

Presa a agravat problemele rușilor

Erorile rusești au fost exagerate fără proporție cu semnificația lor. Pierderile rusești și adevărata amploare a pierderilor Ucrainei au fost distorsionate, fabricate sau pur și simplu ignorate. Dar condițiile de pe câmpul de luptă s-au schimbat puțin în timp. Odată ce forțele ucrainene s-au imobilizat în poziții defensive statice în zonele urbane și în centrul Donbasului, poziția ucraineană era fără speranță. Dar această evoluție a fost descrisă ca un eșec de către ruși în a-și obține „obiectivele”.

Forțele de luptă la sol care imobilizează soldații în apărarea pregătită vor fi identificate, vizate și distruse de la distanță. Atunci când mijloacele persistente de informații, supraveghere și recunoaștere, fie ele cu echipaj sau fără echipaj, sunt legate de arme de lovitură ghidată de precizie sau de sisteme de artilerie moderne, bazate pe date precise de țintire, „păstrarea terenului” este fatală oricărei forțe terestre. Acest lucru este cu atât mai adevărat în Ucraina, pentru că din prima acțiune a reieșit că Moscova s-a concentrat pe distrugerea forțelor ucrainene, nu pe ocuparea orașelor sau capturarea teritoriului ucrainean la vest de râul Nipru.

Rezultatul a fost anihilarea fragmentată a forțelor ucrainene. Numai infuzia episodică de arme americane și aliate a ținut în câmp legiunile bătute ale Kievului; legiuni care acum mor în număr mare din cauza războiului prin procură al Washingtonului.

Războiul Kievului cu Moscova este pierdut

Războiul Kievului cu Moscova este pierdut. Forțele ucrainene sunt sângerate. Înlocuitorii antrenați nu există în număr suficient pentru a influența bătălia, iar situația devine din ce în ce mai disperată cu fiecare oră. Nici o cantitate de ajutor sau asistență militară a SUA și a aliaților, cu excepția intervenției militare directe din partea forțelor terestre ale SUA și ale NATO, nu poate schimba această realitate dură.

Problema de astăzi nu este cedarea teritoriului și populației Moscovei din estul Ucrainei pe care Rusia o controlează deja. Viitorul regiunilor Herson și Zaporojie împreună cu Donbasul este decis. Este posibil ca Moscova să securizeze, de asemenea, Harkov și Odesa, două orașe istorice rusofone, precum și teritoriul care le învecinează. Aceste operațiuni vor prelungi conflictul până în vară. Problema acum este cum să oprești lupta.

Șansele conflictului de a fi stopat

Dacă lupta se oprește la începutul toamnei va depinde de doi factori cheie. Prima implică conducerea de la Kiev. Va fi guvernul Zelenski de acord cu programul Biden pentru conflictul perpetuu cu Rusia?

Dacă administrația Biden își decide calea, Kievul va continua să funcționeze ca bază pentru formarea de noi militari gata să amenințe Moscova. În practică, asta înseamnă că Kievul trebuie să se sinucidă național prin expunerea inimii ucrainene la vest de râul Nipru la lovituri masive și devastatoare ale lansatoarelor și rachetor cu rază lungă de acțiune ale Rusiei.

Desigur, aceste evoluții nu sunt inevitabile. Berlin, Paris, Roma, Budapesta, București, Sofia, Vilnius, Riga, Tallin și, da, chiar și Varșovia, nu trebuie să urmeze orbește exemplul Washingtonului. Europenii, ca majoritatea americanilor, privesc deja în abisul unei recesiuni economice atotcuprinzătoare pe care politicile lui Biden o creează în SUA. Spre deosebire de americani care trebuie să facă față consecințelor politicilor prost concepute ale lui Biden, guvernele europene pot renunța la planul de război perpetuu al lui Biden pentru Ucraina.

Al doilea factor implică Washingtonul însuși. După ce a turnat peste 60 de miliarde de dolari sau puțin mai mult de 18 miliarde de dolari pe lună în transferuri directe sau indirecte într-un stat ucrainean care acum se dărâmă, întrebarea importantă este ce se întâmplă cu milioane de ucraineni din restul țării care nu au fugit? Și de unde vor veni fondurile pentru a reconstrui societatea distrusă a Ucrainei într-o criză economică globală în curs de dezvoltare?

Americanii simt deja presiunea economică

Atunci când inflația costă gospodăriei americane obișnuite cu 460 USD în plus pe lună pentru a cumpăra aceleași bunuri și servicii în acest an ca și anul trecut, este foarte posibil ca Ucraina să se scufunde în liniște sub valuri, precum Titanic-ul, fără a evoca prea multă îngrijorare în electoratul american. Politicienii cu experiență știu că atenția americană asupra chestiunilor dincolo de granițele Americii este atât de scurtă încât o recunoaștere a înfrângerii în Ucraina ar avea probabil puține sau deloc consecințe imediate.

Cu toate acestea, efectele eșecurilor strategice repetate din Afganistan, Irak, Libia și Siria sunt cumulative. În anii 1980, General Motors a vrut să dicteze tipul de automobile pe care americanii le-ar cumpăra, dar consumatorii americani aveau idei diferite. Acesta este motivul pentru care G.M., care a dominat piața din SUA timp de 77 de ani, și-a pierdut primul loc în fața Toyota. Washingtonul nu poate dicta toate rezultatele și nici nu poate scăpa de responsabilitatea pentru cheltuielile sale distractive și pentru că a ruinat prosperitatea americană.

În noiembrie, americanii vor merge la vot. Alegerile în sine vor face mai mult decât să testeze integritatea procesului electoral american. Alegerile vor asigura, de asemenea, că Biden este amintit pentru intransigența sa; refuzul său de a schimba cursul, ca Herbert Hoover în 1932. Democrații își vor aminti că predecesorii lor din Partidul Democrat au alergat efectiv împotriva lui Hoover timp de mai bine de jumătate de secol. Republicanii ar putea ajunge să candideze împotriva lui Joe Biden în următorii 50 de ani, scrie Douglas Macgregor pentru The American Conservative.