Infofinanciar > Info > OMV Petrom, investiții de 11 miliarde de euro pana in 2030. Ce rol joacă digitalizarea ȋn strategia de dezvoltare a companiei
Info

OMV Petrom, investiții de 11 miliarde de euro pana in 2030. Ce rol joacă digitalizarea ȋn strategia de dezvoltare a companiei

OMV
Foto: Arhiva personala

OMV Petrom a alocat 11 miliarde de euro până în 2030 pentru cel mai amplu plan de investiții private din sectorul energetic românesc și investește susținut în tehnologii de ultimă generație, precum Data Science.

Compania sprijină adoptarea soluțiilor de utilizare inteligentă a datelor nu doar în cadrul propriei organizații, ci și la nivel național, prin susținerea seriei de evenimente „Women în Data Science România“, planificate de organizația 360 și Wolters Kluwer România. Alina Popa, CFO si membru al Directoratului OMV Petrom, ne-a prezentat importanta si aplicabilitatea Data Science în cadrul companiei, precum și modul în care se implică în promovarea acestei științe in cadrul companiei.

Cum se integrează tehnologia Data Science în strategia de dezvoltare a OMV Petrom și în atingerea obiectivelor de mediu asumate?

Lumea este într-un proces accelerat de schimbare, cererea de energie în regiune crește, dar, în același timp, și cea de produse cu emisii reduse de gaze cu efect de seră. Compania OMV Petrom este pregătită să sprijine tranziția energetică a României cu investiții de aproximativ 11 miliarde de euro până în 2030, cel mai amplu plan de investiții private din sectorul energetic românesc.

Strategia noastră este susținută de inovație și digitalizare, operare responsabilă și punerea în centrul atenției a oamenilor și comunităților. Data Science este o direcție strategică importantă pentru noi, care ne va consolida poziția într-un mediu în continuă schimbare. În 2022 am demarat un program dedicat de training – „Data Citizen Program“ –, care ne-a demonstrat impactul pe care îl putem avea prin folosirea avansată a datelor. Ca urmare, vom extinde și continua acest program în următorii ani.

Care este, concret, aplicabilitatea Data Science în cadrul OMV Petrom?

În acest moment toate companiile au, într-o oarecare măsură, acces la date istorice și, cu ceva efort, și la date curente. Nimeni nu are însă acces la date din viitor. Dar, prin Data Science, reușim să construim scenarii posibile, pe care le analizăm și pentru care ne putem pregăti. Mă refer în mod special la analize predictive a diferiți indicatori financiari, în anumite contexte, dar și pentru evoluții posibile ale prețurilor sau ale piețelor, spre exemplu. Este fascinant cum știința datelor ne ajută să ne pregătim mai bine pentru viitor.

În prezent, în echipa financiară pe care o conduc, lucrăm în paralel la consolidarea competențelor în Data Science și dezvoltăm și implementăm soluții inovatoare pentru analiza datelor financiare și operaționale. Vom continua să investim în tehnologii de vârf și să promovăm cultura datelor în întreaga organizație pentru că observăm o creștere continuă a volumului de informații colectate și a complexității nevoilor de raportare.

Iar Data Science devine astfel un element-cheie în strategiile noastre de gestionare în acest sens. Pentru noi, tehnologia nu este însă doar o necesitate, ci și o oportunitate de a ne îmbunătăți procesele, de a lua decizii mai informate și de a identifica noi oportunități. În esență, ne așteptăm ca Data Science să devină un pilon al performanței financiare și operaționale în sectorul nostru. Iar în următorii 3–5 ani estimăm o evoluție semnificativă în acest domeniu, în special prin avansul inteligenței artificiale.

Alina Popa - CFO OMV

Alina Popa – CFO OMV

Adoptarea noilor tehnologii nu vine doar cu beneficii, ci și cu provocări – cum le gestionați?

Strategia de implementare a Data Science în Divizia financiară se bazează pe patru piloni principali: guvernanța și calitatea datelor, simplificarea procesului de raportare, definirea instrumentelor IT necesare și creșterea competențelor în acest domeniu.

Este o inițiativă complexă, iar printre provocările majore întâmpinate se numără gestionarea datelor și securitatea lor, precum și dezvoltarea noilor capabilități necesare în cadrul organizației. Le abordăm etapizat, în cadrul unui program pe termen lung, alături de echipe multi-disciplinare de experți.

Data Science reprezintă o noutate în România, însă, prin acest nou program, mai amplu, dezvoltăm competențe în rândul angajaților noștri și facilităm aplicarea Data Science în situații reale de business. OMV Petrom, prin Strategia 2030 lansată în urmă cu trei ani, s-a angajat să ajungă la operațiuni cu emisii net zero până în 2050 și a lansat un plan de investiții ambițios prin care sa reducă aceste emisii, inclusiv prin intermediul unor noi linii de afaceri.

Proiecte pentru testarea de noi tehnologii

Avem alocate aproape 2 miliarde de euro pentru proiecte cu emisii de carbon reduse și zero în tehnologii noi și emergente, proiecte demonstrative și pilot pentru testarea a noi tehnologii – cum ar fi captarea și utilizarea carbonului sau producția de hidrogen verde.

OMV sprijină adoptarea tehnologiilor Data Science nu doar în cadrul propriei organizații, ci și la nivel național prin susținerea seriei de evenimente „Women în Data Science România“ (WiDS România).

Ne bucurăm să fim din nou alături de „Women în Data Science România“, pentru al doilea an consecutiv. Suntem mândri să susținem un eveniment care promovează şi celebrează contribuțiile remarcabile ale femeilor în acest domeniu. Recunoaștem astfel importanța diversității în eforturile de a rezolva provocările complexe ale lumii noastre.

Am observat că, în mod special, ediția de anul acesta a WiDS România reprezintă o sursă de inspirație pentru colegii mei care s-au înscris deja în competiție, prin temele abordate. Așa cum spuneam, domeniul este încă la început, prin urmare, reprezintă o mare oportunitate de explorare și de învățare. Nu am niciun dubiu că Data Science va fi la mare căutare pe piața muncii în următorii ani și va genera oportunități profesionale importante.