Infofinanciar > Lumea la zi > Oficialii ruși au fost convocați din nou la Teheran. Care sunt motivele
Lumea la zi

Oficialii ruși au fost convocați din nou la Teheran. Care sunt motivele

Cel mai mare oraș din Iran este capitala, Teheran, cu o populație de aproximativ 9 milioane de locuitori, sursă foto dreamstime
Sursa foto: dreamstime.com

Iranul l-a convocat din nou pe emisarul rus la Teheran. Asta după ce Moscova a semnat o altă declarație comună cu națiunile arabe. Prin intermediul acesteia solicită negocieri cu privire la trei insule disputate pe care Emiratele Arabe Unite le revendică ca fiind ale lor.

Trimisul rus a fost convocat la Ministerul iranian al Afacerilor Externe pentru a primi „protestul ferm” al Teheranului față de această declarație.

Respect pentru integritatea teritorială

La Ministerul de Externe, trimisului rus i s-ar fi spus că respectul pentru integritatea teritorială a națiunilor este un principiu fundamental în relațiile dintre oricare două țări. IRNA a mai spus că oficialului i s-a spus că cele trei insule disputate „aparțin pentru totdeauna Iranului”. Ceea ce face inacceptabilă orice pretenție externă.

Insulele din strâmtoarea strategică Ormuz, și anume Tunb Mare, Tunb Mică și Abu Musa, sunt guvernate de Iran din 1971. Atunci marina sa a preluat controlul asupra lor după ce trupele britanice s-au retras din ceea ce astăzi sunt Emiratele Arabe Unite.

Emiratele Arabe Unite le revendică, de asemenea, ca parte a teritoriului său. Și a primit recent un sprijin tot mai mare în privința lor din partea Rusiei și Chinei, pe care Teheranul le numără, de asemenea, printre aliații săi.

Iranul l-a convocat pe trimisul chinez la Teheran din cauza unei declarații comune similare cu națiunile arabe din regiune în decembrie 2022. Și l-a convocat, de asemenea, pe ambasadorul rus în iulie din cauza unei declarații comune aproape identice.

Declarația Rusia

Declarația comună a Rusiei, semnată în timpul celei de-a șasea ediții a Forumului de cooperare ruso-arab din Maroc, a sprijinit „soluțiile și inițiativele pașnice care vizează rezolvarea conflictului prin negocieri bilaterale sau prin Curtea Internațională de Justiție. În conformitate cu dreptul internațional și cu Carta ONU”.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Nasser Kanaani, a condamnat-o. Ministrul de externe Hossein Amirabdollahian a ridicat problema cu omologul său rus, Serghei Lavrov. Acesta a condus delegația în Maroc.

Ministerul iranian de Externe a declarat că Lavrov i-a spus lui Amirabdollahian că Rusia a respectat întotdeauna integritatea teritorială a Iranului. Și că „această politică oficială a Moscovei nu trebuie să fie pusă la îndoială niciodată”.

Părerea parlamentarilor iranieni

Declarația comună i-a iritat, de asemenea, pe unii parlamentari iranieni. Aceștia au intrat pe rețelele de socializare pentru a încerca să clarifice faptul că această chestiune nu este negociabilă.

Mohammad Bagher Ghalibaf, președintele parlamentului iranian, a scris pe X, cunoscut anterior sub numele de Twitter, că legăturile tot mai calde cu Rusia se bazează pe respect reciproc. Și că orice afirmație care amenință integritatea teritorială a Iranului va fi întâmpinată cu un „răspuns serios”.

„Rusia trebuie să fie atentă la faptul că Occidentul profită de greșelile sale”, a scris el.

Ghalibaf a subliniat, de asemenea, că Iranul nu a stat degeaba pe insule. A  întreprins o serie de eforturi pentru a le popula și dezvolta. El a promis că parlamentul va susține în mod legal eforturile de dezvoltare a insulelor. Alți legislatori au avut cuvinte mai dure atât pentru Moscova, cât și pentru Abu Dhabi.

„Se pare că limbajul amabilității trebuie să se schimbe, cel puțin cu EAU”, a scris Hadi Beiginejad pe X.

Un alt deputat, Ebrahim Rezaei, a declarat că „dacă ei sugerează negocieri, atunci îi invităm și noi pe ruși să negocieze cu Japonia cu privire la Insulele Kuril”, cu referire la disputa dintre Rusia și Japonia privind patru insule, informează aljazeera.com