Info

Oficiali ruși vin în România! Ministerul Afacerilor Externe, decizie crucială

rusia romania putin playtech.ro
sursă foto: playtech.ro

Rusia își trimite oficiali în România! Aceștia vor veni în țara noastră cu ocazia unei conferințe ce va începe luni, 26 septembrie. Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe fac un anunț important.

„Au fost acordate vize de intrare tuturor oficialilor desemnați de Federația Rusă ca membri ai delegației oficiale a acestui stat la Conferința ITU de la București, în număr de 17, conform solicitării părții ruse”, se consemnează într-un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) din România. Este vorba despre participarea unor oficiali ai Federației Ruse în cadrul Conferința Plenipotențiarilor Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor (ITU), eveniment ce se va desfășura în capitala țării noastre între zilele de 26 septembrie și 14 octombrie.

Controversa vizelor respinse

Reprezentanții Ministerului Rus al Afacerilor Externe veniseră inițial cu observații la adresa autorităților de la București, cum că acestea din urmă ar încălca regulamentul Conferinței ITU anulând vizele membrilor delegației, potrivit purtătorului de cuvânt, Marisa Zaharova: României „arată inconsecvența ei ca gazdă a congresului uneia dintre mai vechi organizații internaționale”, se arată într-un comunicat de presă al celor de Ministerul de Externe de la Moscova.

Acuzațiile la adresa României vin după ce autoritățile de la București nu au oferit vize pentru a intra în țară în cazul a 14 jurnaliști (dintre cele 17 persoane delegate) de la Russia Today. Postul de televiziune a fost interzis în țările membre Uniunii Europene la scurt timp după începerea conflictului militar dintre Rusia și Ucraina.

Marisa Zaharova a mai declarat faptul că Bucureștiul face jocurile Statelor Unite ale Americii prin această mișcare. Purtătoarea de cuvânt subliniază faptul că la congres urmează să fie ales noul secretar general al organizației, funcție pentru care candidează SUA și Rusia, iar candidatul Rusiei este acum dezavantajat.

România nu oferă vize jurnaliștilor Russia Today

„Decizia autorităților române competente, bazată inclusiv pe considerente ce țin de securitatea națională a României, care a condus la revocarea unor vize, s-a referit exclusiv la un număr de 14 jurnaliști ai Russia Today, care au fost abuziv notificați de către Federația Rusă ca oficiali aparținând Ministerului rus al Dezvoltării Digitale, Comunicațiilor și Mass-Media”, se mai notează în comunicatul de presă de la MAE.

Astfel, autoritățile din țara noastră neagă vehement cele spuse de oficialii de Moscova: „Astfel, având în vedere aspectele deja precizate, este evident că prin decizia adoptată nu au fost afectate în niciun fel participarea și interesele de reprezentare ale Federației Ruse la Conferința ITU de la București, acuzația părții ruse conform căreia această măsură ar viza afectarea șanselor unui candidat rus de a fi ales într-o poziție de conducere în cadrul organizației fiind complet absurdă și vădit nefondată”.