Infofinanciar > Info > Ce obligație vor avea românii! Guvernul vine cu o nouă decizie
Info

Ce obligație vor avea românii! Guvernul vine cu o nouă decizie

playtech.ro
sursă foto: arhiva companiei

Românii ar urma să achite costul noilor buletine electronice. Potrivit unui document transmis de către Guvernul României. Persoanele care vor fi scutite de această taxă sunt tinerii care împlinesc 14 ani.

Guvernul ia în calcul ca primul buletin electronic să fie gratuit doar pentru persoanele care împlinesc vârsta de 14 ani. Deși ordonanța de urgență prevede că eliberarea cărții electronice de identitate emise persoanelor cu vârsta de peste 14 ani este asigurată din fonduri de la bugetul de stat sau din fonduri externe nerambursabile. Sunt alocate 200 milioane euro, prin PNRR, pentru 5 milioane de buletine electronice.

Costul buletinelor

Costul unei cărți electronice de identitate este în prezent de 67 lei. Buletinele electronice s-au emis pentru prima dată în anul 2021 la Cluj. Până la sfârșitul acestui an aceste buletine ar fi trebuit să fie emise și în București. Și în toată țara. Noul document va înlocui până în august 2031, actuala carte de identitate.

Potrivit unei ordonanțe de urgență adoptate de către Guvern la începutul acestui an, „contravaloarea cărții electronice de identitate emise persoanelor cu vârsta mai mare de 14 ani se asigură din fonduri alocate în acest sens de la bugetul de stat sau din fonduri externe nerambursabile”.

Prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR), Componenta C7 – Transformare Digitală, Investiția 8 – Carte de identitate electronică și semnătura digitală calificată, au fost alocate 200 milioane de euro. Scopul este ca 8,5 milioane de cetățeni să beneficieze de această carte electronică de identitate. Aceste fonduri PNRR asigură gratuitea a 5 milioane de buletine.

De ce a fost eliminată gratuitatea

Guvernul a pregătit o hotărâre în care arată că opțiunea eliberării gratuite a cărților electronice de identitate „a fost eliminată, deoarece conștientizarea populației în direcția adoptării cărții electronice de identitate, suportând costul acesteia, nu ar fi suficient de determinantă”.

Acest proiect are în vedere gratuitatea buletinului electronic doar persoanelor care au împlinit vârsta de 14 ani. Contravaloarea va fi asigurată o singură dată din fonduri de la buget. Și tot o singură dată într-un interval de 5 ani. De asemenea, sunt scutiți de această taxă și titularii cărților eliberate în cadrul proiectului pilot derulat la nivelul județului Cluj.

Pentru aceste cărți de identitate, guvernul va cheltui doar 210 milioane lei în doi ani. 70 milioane de lei în 2026 și 140 milioane de lei în 2027. Spre deosebire de 200 milioane de euro alocați prin PNRR. Imprimeria Națională (C.N.) estimează costurile emiterii acestor buletine la suma de 67 lei/buletin.

Sumele de 70 milioane de lei și 140 milioane de lei pentru anii 2026 și 2027 sunt rezultatul estimării costurilor pentru emiterea a aproximativ 1,05 milioane buletine pe anul 2026. Respectiv 2,1 milioane pe anul 2027, transmite DailyBusiness.ro