Infofinanciar > Lumea la zi > Obiectivele UE de reducere a poluării nu sunt realiste. Țările membre cer încă 10 ani
Lumea la zi

Obiectivele UE de reducere a poluării nu sunt realiste. Țările membre cer încă 10 ani

Poluare sursa foto azocleantech.com
Sursa foto: Arhiva companiei

Țările UE insistă să amâne cu un deceniu îndeplinirea noilor obiective în domeniul poluării atmosferice. Dacă această cerere va fi admisă, UE va trebui să își recunoască înfrângerea într-un alt domeniu prioritar.

UE a introdus în ultimii ani obiective mai stricte în domeniul poluării aerului. Acestea fac parte a angajamentului său de a ajunge la net zero emisii până în 2050. Oficialii de la Bruxelles susțin că poluarea reprezintă atât o problemă de mediu, cât și una de sănătate publică în creștere. Potrivit acestora, poluare a provocat 253 000 de decese premature în întregul bloc în 2021.

Dar țările UE se împotrivesc norme introduse. Tot mai multe state membre insistă că ar putea avea nevoie de până la 10 ani suplimentari pentru a atinge obiectivele.

Bruxellesul emite proceduri de încălcare

Cererea de prelungire le pune în dezacord cu Parlamentul European. Acesta susține că țările trebuie să accelereze, nu să încetinească, eforturile de reducere a nivelurilor de poluare atmosferică toxică.

Disputa legată de obiectivele mai mari vine în contextul în care guvernele din întregul bloc comunitar se confruntă cu un număr tot mai mare de procese în instanță pentru eșecuri în reducerea poluării. Dar și cu un număr tot mai mare de respingeri ale politicilor menite să abordeze problema. Cum sunt, de exemplu, zonele cu emisii reduse care interzic accesul mașinilor foarte poluante în centrul orașelor.

Comisia Europeană are deja în curs 59 de proceduri de încălcare a dreptului comunitar împotriva țărilor membre ale UE. Acestea sunt intentate pentru neîndeplinirea obiectivelor actuale privind poluarea aerului. Polonia, Italia, Bulgaria, România și Portugalia se numără printre cele mai mari contraveniente. Singurele trei țări care nu se confruntă cu proceduri legale sunt Olanda, Slovacia și Estonia.

Organizația caritabilă de protecție a mediului ClientEarth are, de asemenea, 53 de procese. Acestea sunt în curs de soluționare în instanțele naționale. Procesele au loc în Belgia, Bulgaria, Franța, Germania, Ungaria, Italia, Olanda, Polonia, România și Marea Britanie.

Obiectivele mai stricte „nu sunt realiste”

Înainte de următoarea rundă de negocieri privind noile obiective, care va avea loc la 20 februarie, țările UE au declarat că sunt de acord cu limitele mai stricte ale poluării atmosferice. Dar vor să se asigure că pot solicita o prelungire de 10 ani pentru a se conforma noilor obiective. Rezerva este necesară în cazul în care întâmpină dificultăți în atingerea lor. Astfel, țările ar avea timp până la 1 ianuarie 2040 pentru a pune în aplicare măsuri costisitoare privind calitatea aerului.

Există deja în acest sens un document al Consiliului European aprobat miercuri de ambasadorii UE. Prin acesta statele membre susțin că presiunile Parlamentului de a alinia limitele de poluare a aerului din UE până în 2035 cu orientările OMS nu sunt „realiste” și „inacceptabile”. Condițile OMS care sunt mai stricte decât noile obiective propuse de UE.

Parlamentul se împotrivește demersului pentru mai multă flexibilitate. Oficialii de la Bruxelles argumentează că astfel de prelungiri ar trebui acordate doar în condiții stricte.

O soluție de compromis

Inițial, țările UE au susținut că o prelungire ar trebui să fie acordată dacă în anumite condiții. Ca de exemplul dacă țara are o pondere mare de gospodării cu venituri mici și un PIB național pe cap de locuitor mai mic decât media UE. Parlamentul european a respins această propunere.

Președinția belgiană a Consiliului a lansat o altă opțiune. Scutire ar putea fi acordată dacă o țară poate dovedi că reducerile de poluare a aerului „pot fi realizate doar prin înlocuirea unei fracțiuni considerabile din sistemele de încălzire domestică existente”. Sau atunci când „proiecțiile .arată că valorile limită nu pot fi atinse până la termenul limită de realizare”.

Acesta ar fi un pas spre satisfacerea cererii Parlamentului de a impune condiții mai stricte pentru prelungiri. Dacă acest lucru este suficient pentru a liniști deputații europeni va deveni clar pe 20 februarie. Săptămâna viitoare va avea loc ultima rundă de discuții privind legislația, conform politico. Parlamentarii sunt dornici să încheie dosarul pentru a evita ca acesta să cadă înainte de alegerile europene din iunie.