Infofinanciar > Info > Oamenii sunt încurajați să recicleze. ,,Minerii” de deșeuri au distrus punctele de colectare a gunoiului
Info

Oamenii sunt încurajați să recicleze. ,,Minerii” de deșeuri au distrus punctele de colectare a gunoiului

Oamenii sunt încurajați să recicleze
Sursă foto: dreamstime.com

Principalul scop al programului RetuRO este simplu. Cetățenii sunt îndemnați să aducă înapoi ambalajele din plastic, sticlă și metal în punctele de colectare desemnate.

Ca răsplată pentru fiecare ambalaj returnat, ei primesc o mică sumă de bani. Această recompensă, deși modestă, nu doar îi motivează pe oameni să recicleze, ci îi face să realizeze ce bine fac Terrei.

Oamenii sunt încurajați să recicleze

„Pe noi ne bucură acest sistem de retur-garanție. Asta în condițiile în care noi, la nivel de țară, nu reușim să reciclăm atât cât ar trebui. Dacă norma europeană spune că 50% din ceea ce producem trebuie să reciclăm, noi, în Iași, fiind cumva campioni la nivel național, abia reușim să ajungem la 14,5%. Acest sistem, Returo, este o acțiune de aport voluntar”, subliniază Cătălin Neculau, directorul Salubris, operatorul de salubritate al municipiului Iași.

Sistemul RetuRO, care oferă o recompensă de 50 de bani pentru fiecare ambalaj returnat. Sistemul se confruntă cu o dilemă morală majoră. Oamenii străzii, împinși de necesitate, încearcă să se implice în colectarea de ambalaje reciclabile din gunoaie pentru a le duce la reciclat. Dar folosesc metode distructive, vandalizând punctele de colectare.

În realitate, acești „culegători” de deșeuri reciclabile aduc mai mult rău decât bine. Provoacă mai multă distrugere decât reciclare. Autoritățile locale din marile orașe ale României sunt în impas, confruntându-se cu această problemă persistentă, care poate avea consecințe serioase și costisitoare.

După două luni de la implementarea acestui sistem, cei mai dedicati participanți par să fie cei care se ocupă cu sortarea gunoiului. Ei colectează ambalaje din plastic din diverse surse și le duc la magazine pentru a câștiga bani în plus.

Oamenii fără adăpost își asigură traiul zilnic din reciclare

Oamenii fără adăpost își asigură veniturile din vânzarea acestora. Fie la centrele de colectare, fie la comercianții din piețele orașului. Personalul de la salubritate observă însă că uneori acești oameni forțează containerele pentru a ajunge la ambalaje, iar camerele de supraveghere surprind adesea imagini cu saci de PET-uri în mâinile lor.

„Odată introdus acest sistem retur-garanție avem un val de vandalizări la punctele de colectare. Sunt acei oameni ai străzii sau persoane defavorizate care vandalizează aceste puncte. Le deschid, scormonesc prin deșeuri, iau PET-urile și pleacă cu ele pentru a obține acei bani. Furturile sunt frecvente. Acțiunea lor înseamnă un furt din bunul Salubris. Pe lângă acest furt, este faptul că acești oameni ai străzii distrug aceste puncte”, explică directorul Salubris Iași.

Reciclarea este un obiectiv nobil și este impusă de legislația europeană. Reprezentanții operatorilor de salubritate trebuie să găsească soluții care să echilibreze necesitatea de a recicla cu respectarea proprietății și cu respectarea regulilor sociale.

„Noi ne-am gândit foarte mult la investiția pe care am făcut-o în această primăvară: am reușit să punem camere de filmat în toate punctele gospodărești de pe toată raza Municipiului Iași. Ne este mai simplu acum să-i identificăm pe cei care vandalizează. Facem capturi de ecran și le trimitem, împreună cu sesizările noastre, către Poliția Locală. Avem peste șase hotărâri judecătorești prin care cei care au vandalizat punctele de colectare sau le-au incendiat au fost sancționați”, conchide Cătălin Neculau, directorul Salubris, conform adevarul.ro.