Infofinanciar > Info > O nouă lovitură privind aderarea României la Schengen. Spațiul de liberă circulație european pare foarte greu de atins
Info

O nouă lovitură privind aderarea României la Schengen. Spațiul de liberă circulație european pare foarte greu de atins

România Schengen, Sursă foto: BZI
Sursă foto: BZI

În ultimele două zile s-a desfășurat Consiliul Uniunii Europene, iar pe agenda de discuții nu s-a găsit aderarea României sau a Bulgariei la Schengen, astfel încât să fie posibilă trecerea fără controale la frontierele țării. 

În general, românii petrec ore întregi în mașini, mai ales la graniță sau prin aeroporturi, stând în cozi cauzate de controalele din vamă. În plus, cozile de camioane sunt kilometrice, la ieșirea din țară, iar România pierde mulți bani și investitori, pentru ca nu facem parte din spațiul de liberă circulație. 

Potrivit unui raport al Comisiei Europene, sunt necesari peste 300.000 de copaci pentru a compensa emisiile de dioxid de carbon generate de mașinile care stau la coadă la vamă. 

România așteaptă, dar tot mai are de așteptat 

 „România este foarte bine pregătită, a făcut tot ce putea să facă şi merită, şi de aceea Comisia susţine că România trebuie să intre de urgenţă în spațiul Schengen”, spune Anita Hipper, purtător de cuvânt al Comisiei Europene și de asemenea, persoană cu cetățenia română. 

România este pregătită să adere la spațiul Schengen, potrivit Comisiei Europene, iar Parlamentul European transmite un mesaj de susținere pentru țara noastră. 

În cadrul reuniunii plenare din luna iulie, Parlamentul European va vota o rezoluție de susținere a aderării României la Schengen. Decizia de a exclude România și Bulgaria din spațiul Schengen, potrivit europarlamentarilor, este nedreaptă pentru rezidenții celor două țări, precum și pentru cei care locuiesc în străinătate. 

„Este pentru prima dată când se discută despre obligația Comisiei Europene de a evalua pagubele suferite noi, atât economice cât şi ecologice şi a găsi soluții pentru că țara noastră să nu fie despăgubită”, spune europarlamentarul Vlad Gheorghe. 

Cu toate acestea, Consiliul Uniunii Europene, care s-a reunit la Luxemburg timp de două zile și care este format din miniștrii de interne, este organul decizional. În locul ministrului Lucian Bode, din partea noastră a fost prezent un secretar de stat. Admiterea României nu a fost pe ordinea de zi a acestui Consiliu, care este ultimul care se desfășoară sub președinția suedeză. 

Încă este posibilă aderarea anul acesta 

Întrebați ce părere au legat de aderarea României și a Bulgariei la spațul de liberă circulație Schengen, Yvla Johansson, comisarul Uniunii Europene pentru afaceri interne a spus că „da, sunt convinsă în continuare că acest lucru trebuie să se întâmple”. 

Iar despre același subiect, europarlamentarul Dacian Cioloș a spus că „din punctul meu de vedere, încă există șanse până la sfârşitul anului, dar mult mai mici decât erau la sfârșitul anului trecut, sau la începutul acestui an. Subiectul se diluează, se pierde, şi dacă politicienii noştri de la guvernare nu împing activ subiectul pe agenda europeană, mă tem că nu se va întâmpla mare lucru.” 

Speranța țării noastre rămâne totuși preluarea președinției pentru Consiliul European a Spaniei, din toamna viitoare, potrivit Știrile ProTV.

„Practic, astăzi avem un blocaj în tot ceea ce este procesul aderării României la Schengen, urmând ca deîndată ce se va schimba preşedinţia Consiliului Uniunii Europene să putem relua dialogul. Sperăm ca atunci să revină acest subiect pe ordinea de zi a miniștrilor specializați pe zona de afaceri interne”, a încheiat europarlamentarul Victor Negrescu.