Infofinanciar > Lumea la zi > Numărul deceselor civile în conflicte a crescut cu 72% în 2023
Lumea la zi

Numărul deceselor civile în conflicte a crescut cu 72% în 2023

arme de război Coreea de Sud Sursă foto DefenseRomania.ro
Foto: facebook

Potrivit datelor ONU, proporția femeilor ucise în 2023 s-a dublat, iar cea a copiilor s-a triplat față de anul precedent.

Numărul civililor uciși în conflicte a crescut cu 72% în 2023, și-a exprimat îngrijorarea marți, Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Volker Türk.

„Este dureros pentru mine să fiu nevoit să încep (…) cu cruzimea războiului. În martie, am vorbit despre dreptul la pace. De atunci, conflictele s-au intensificat”, a declarat Türk la deschiderea celei de-a 56-a sesiuni a Consiliului pentru Drepturile Omului.

Absolut terifiant

” Este înfricoșător să constaţi că datele arată că proporția femeilor ucise în 2023 s-a dublat. Iar cea a copiilor s-a triplat față de anul precedent”, a spus el. Înaltul Comisar a cerut comunității internaționale „să regăsească calea către pace” .

Totuși, a explicat Volker Türk, la sfârșitul lunii mai, decalajul dintre nevoile de finanțare umanitară și resursele disponibile a ajuns la 40,8 miliarde de dolari (aproximativ 38 de miliarde de euro). Astfel, apelurile pentru fonduri au fost finanțate doar „în valoare de 16,1% în medie”.

El a spus că „pentru comparație, cheltuielile militare globale vor fi de aproape 2,5 trilioane de dolari în 2023”. Aproximativ 2,33 trilioane de euro. Ceea ce reprezintă o creștere de 6,8% în termeni reali față de 2022. Aceasta este şi cea mai mare creștere de la un an la altul a cheltuielilor militare din 2009, a detaliat el.

Bogații bogaților

Iar averile celor mai bogați cinci miliardari din lume aproape că s-au triplat de la începutul deceniului. Între timp, 60% din omenire a devenit mai săracă. „4,8 miliarde de oameni sunt mai săraci decât în 2019. Și cum rămâne cu decalajul de bogăție dintre bărbați și femei din întreaga lume? 100.000 de miliarde de dolari”, a adăugat Turk.

Mai mult, a spus el, „aproape jumătate din omenire – aproximativ 3,3 miliarde de oameni – trăiesc în țări în care guvernele cheltuiesc mai mult pentru a-și deservi datoria decât pentru a investi în sănătatea și educația populației lor” .