Infofinanciar > Info > Nu toate pensiile vor crește! Românii dezavantajați de marea recalculare
Info

Nu toate pensiile vor crește! Românii dezavantajați de marea recalculare

Peste 1,5 milioane de pensionari nu se vor bucura de măriri! 
sursa foto: arhivă

Nu toate pensiile românilor vor crește din toamnă. Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii, a declarat recent că toți pensionarii care au muncit peste 25 de ani vor primi pensii mai mari la recalculare. Această afirmație s-a dovedit a fi inexactă. De fapt, nu toate pensiile vor crește, iar unele vor rămâne la aceeași valoare.

Procesul de recalculare va afecta 5.000.000 de pensii, însă doar 3.000.000 dintre acestea vor înregistra creșteri. Restul de 2.000.000 de pensii vor rămâne neschimbate. Fiindcă recalcularea ar fi trebuit să ducă la o reducere a acestora. Pensionarii care nu vor primi bani în plus sunt cei care au muncit sub 25 de ani, aceștia nu primesc ,din păcate, puncte bonus sau de stabilitate, care se acordă doar celor care au muncit peste 25 de ani.

Într-o intervenție la Antena 3, Daniel Baciu a afirmat că „toți cei care au realizat stagii de cotizare mai mari de 25 de ani vor primi măriri”, dar această declarație nu reflectă realitatea. Pensionarii care au muncit între 25 și 30 de ani primesc doar 2,5 puncte bonus. Este insuficient pentru a garanta o creștere semnificativă a pensiei. De asemenea, cei care au muncit în condiții grele și au acum o pensie mare nu vor primi neapărat bani în plus la recalculare.

Numărul anilor munciți trebuie să fie mai mare

Pentru a beneficia de o creștere notabilă a pensiei, numărul anilor munciți trebuie să fie considerabil mai mare, ideal peste 30. Pensionarii cu doar 25-30 de ani de muncă nu vor vedea o majorare substanțială a pensiei. Asta pentru că punctele bonus sunt minime. În plus, dacă un pensionar are astăzi o pensie mare și puțini ani de muncă peste 25 de ani, recalcularea nu va aduce o creștere, deoarece punctele bonus sunt insuficiente.

Legea prevede că nicio pensie nu va scădea în urma recalculării, chiar dacă formula de recalculare ar sugera o reducere. Formula de recalculare implică valoarea punctului de referință (VPR) înmulțit cu numărul total de puncte (contributivitate, stabilitate și perioade asimilate). Punctele de stabilitate se acordă astfel: 0,50 puncte/an pentru anii din intervalul 26-30 și 0,75 puncte/an pentru anii din intervalul 31-35.

Noua lege, mai complexă decât pare

De exemplu, pentru un pensionar cu 30 de ani de muncă, se acordă doar 2,5 puncte bonus. Pentru 35 de ani de muncă se acordă 6,25 puncte bonus. Astfel, mulți pensionari nu vor vedea o creștere semnificativă a pensiei, în ciuda promisiunilor inițiale.

În concluzie, deși recalcularea pensiilor va aduce creșteri pentru unii pensionari, nu toți vor beneficia de măriri. Pensionarii cu mai puțin de 30 de ani de muncă sau cei cu pensii deja mari nu vor vedea o schimbare semnificativă. Legea asigură că nicio pensie nu va scădea. Realitatea recalculării, însă este mai complexă decât a fost prezentată inițial, potrivit Newsweek România.