Infofinanciar > Info > Nu mai cresc salariile în România! Guvernul pregătește OUG de austeritate
Info

Nu mai cresc salariile în România! Guvernul pregătește OUG de austeritate

măsuri de austeritate: sursă foto: realitatea.net
FOTO: realitatea.net

Executivul are în vedere, în acest an, suspendarea creșterilor salariale din sectorul bugetar. În acest sens, săptămâna viitoare Guvernul va publica Ordonanța de urgență care va reglementa acest lucru.

Din cauza găurii din buget de 20 de miliarde de lei, echipa ministerială este nevoită să impună un plan de austeritate, prin urmare, se vor impune limite de cheltuieli, angajările vor fi suspendate, iar salariile bugetarilor vor fi de asemenea înghețate la nivelul actualei grile de salarizare.

Adrian Câciu: „Nu există niciun fel de gaură la buget”

Cu toate că Ordonanța în cauză a fost întocmită, Guvernul a refuzat să o implementeze în speranța că membrii Executivului vor identifica resursele necesare, însă, acest lucru nu s-a întâmplat. Măsurile de austeritate au generat doar 5 miliarde de lei, în condițiile în care este nevoie de o sumă de patru ori mai mare pentru a acoperi gaura din buget.

„Nu există niciun fel de gaură la buget. Pentru că s-a folosit acest termen plastic, ca fiind o gaură. Nu este o gaură. Este o acțiune preventivă pentru a crea spațiu fiscal de intervenție în sprijinul cetățenilor și a economiei prin eficientizarea cheltuielilor publice”, este de părere Adrian Câciu.

Surse politice au dat de înțeles că salariile și angajările la stat ar urma să fie suspendate începând cu luna viitoare. De asemenea, o altă variantă propusă constă în eliminarea cumului pensie-salariu pentru angajații din sectorul public. unul dintre constestatarii vehemenți ai măsurilor de austeritate este chiar ministrul Munciii, Marius-Constantin Budăi.

„Nu cred că e posibil să interzicem cumulul de salarii și pensii pentru cei care au ajuns la vârsta standard de pensionare. Dacă am atins vârsta standard de pensionare din sistemul public și cu un stagiu de cel puțin 35 de ani, care e stagiu complet, avem dreptul la pensie, este un drept constituțional. De asemenea, tot Constituția spune că avem dreptul să muncim, nu spune că doar la stat sau doar la privat”, a explicat Marius-Constantin Budăi.

Guvernul va publica măsurile de austeritate la începutul săptămânii viitoare

Măsurile fiscale propuse de Guvern vor fi publicate la începutul săptămânii viitoare. În acest sens premierul Nicolae Ciucă a subliniat faptul că aplicarea măsurilor de austeritate a fost decisă la nivelul Coaliției de guvernare. Premierul i-a îndemnat pe marii contribuabili să-și achite datoriile, în condițiile în care Statul a eșuat să colecteze datoriile.

„Ne dorim să gestionăm cheltuielile publice. Am luat decizia ca, la nivelul Guvernului, sigur o decizie pe care am discutat-o şi în coaliţie, să identificăm acele măsuri fiscale prin care să chibzuim mai bine cheltuielile, astfel încât să ne asigurăm că la finalul anului ne încadrăm în limitele de deficit. Vreau să dau câteva detalii.

Toate aceste măsuri au survenit din momentul în care, la finalul primului trimestru, am constatat că există un deficit în colectare, deficitul aparţine preponderent marilor contribuabili. Fac un apel public către marii contribuabili să-şi plătească datoriile către stat şi, în acelaşi timp, dau o sarcină instituţiilor statului să facă în aşa fel încât să-şi îndeplinească sarcinile de serviciu şi să asigure colectarea acestor venituri”, a declarat Nicolae Ciucă, citat de republikanews.ro.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.