Infofinanciar > Info > Noul pachet fiscal vine cu bele. Milioane de angajați pierd 400 de lei la salariu lunar
Info

Noul pachet fiscal vine cu bele. Milioane de angajați pierd 400 de lei la salariu lunar

tax
Foto: facebook.com

Noul pachet fiscal, o bombă sau o binecuvântare. Până una alta , pare mai mult o bombă, un transfer al poverii fiscale către cetățeni.

Intrarea în vigoare a noului pachet fiscal pregătit de Guvern, programată a avea loc la 1 octombrie, va afecta milioane de angajaţi din mai multe sectoare de activitate, care ar putea pierde până la 400 de lei din salariu.

Noul pachet fiscal aduce CASS-ul

Noul pachet fiscal al Guvernului e menit să ajusteze deficitul bugetar pentru a-l aduce la nivelul asumat prin PNRR. Ar urma să se scadă salariile angajaţilor din mai multe domenii de activitate, din pricina introducerii CASS-ului de 10%.

Mai precis, nu vor mai fi scutiți de plata contribuției de asigurări sociale de sănătate angajații din construcții.  Dar nici cei din industria alimentară, ca și și lucrătorii din sectorul agricol.

Asta înseamnă că am putea să vedem o scădere a salariilor. Căci, pentru CASS, se vor achita 400 de lei în plus, lună de lună.

Astfel, veniturile celor din construcții ar putea să scadă cu câteva sute de lei.

Un acord călcat în picioare

În anul 2018, guvernanții și firmele de construcții au făcut un acord. Acesta spunea că facilitățile fiscale urmau să fie eliminate gradual, începând cu anul 2025.

Iată că societățile din construcții, și așa afectate de lipsa acută de personal, sunt puse acum în fața faptului împlinit.  Vor, nu vor, trebuie să suporte noile contribuții la stat mai devreme decât se așteptau.

Predictibilitate zero

Daniel Anghel, de la Pricewaterhouse Cooper, se arată foarte îngrijorat.

Anghel: ”Avem în fața noastră un pachet de măsuri menit să aducă mai mulți bani pentru acoperirea acestui deficit bugetar. Dar în lipsa unor reforme în domeniul colectării. Deși ne așteptam la niște lucruri să se întâmple treptat, vedem că avem de-a face cu noi impozite. Cel mai îngrijorător lucru este ceea ce s-a întâmplat și din perspectiva noii ordonanțe de urgență. Această ordonanță privind articolul 4 din Codul fiscal vine să anuleze orice fărâmă rămasă de predictibilitate, aș putea spune. Întrucât dispare obligativitatea celor șase luni din Codul fiscal înainte de intrarea în vigoare a modificărilor prin care se introduc sau se majorează taxe”.

Îngrijorare în piață

Și reprezentanţii Asociaţiei Companiilor de Distribuţie de Bunuri din România (ACDBR) sunt îngrijorați.

ACDBR menţionează că aplicarea unei cote de impozit de 1% pe cifra de afaceri care depăşeşte 50 milioane euro ar împovăra situaţia financiară a companiilor de distribuţie.

”Menţionăm că o astfel de impozitare nu poate fi susţinută de companiile de distribuţie din FMCG. Aici, marja de profit funcţie de produsele distribuite se situează în medie între 0,47% şi 3,4%. Aplicarea unei astfel de impozitări ar avea un impact negativ asupra activităţii desfăşurate de companiile care sunt membre ale ACDBR.  Dar şi asupra comerţului tradiţional, adică a micilor retaileri şi a celor din HoReCa din ţara noastră”, se precizează într-un comunicat al asociaţiei.