Infofinanciar > Info > O nouă tranșă de bani va intra pe cardurile beneficiarilor. Cine primește sumele
Info

O nouă tranșă de bani va intra pe cardurile beneficiarilor. Cine primește sumele

bani rate (Sursă foto: libertatea.ro)
Sursa foto: arhiva companiei

Românii care beneficiază de ajutoare sociale vor primi cea de-a doua tranșă în valoare de 700 de lei către finalul lunii septembrie. Mai exact, peste 1,5 milioane de beneficiari vor intra în posesia tichetelor pentru Energie.

Până acum, cheltuielile pentru plafonarea facturilor la electricitate și la gaze se ridică, pentru statul român, la mai bine de 20,5 miliarde de lei. Conform datelor pe care le-au transmis autoritățile române, cu ajutorul celor 700 de lei se pot achita facturile curente sau restante. Totuși, plata nu poate fi făcută decât pentru domiciliul beneficiarului. Nu este obligatoriu ca plata să se facă doar pentru un furnizor. Cardul poate fi folosit pentru achitarea mai multor facturi, către furnizori diferiți. Asta până banii sunt consumați.

Cine primește carduri de Energie

Pentru a putea primi aceste carduri de Energie este nevoie de întrunirea unor criterii. Unele dintre persoanele care primesc acest ajutor sunt pensionarii, al căror venit este sub 2.000 de lei. Alături de aceștia sunt persoanele care primesc pensie de invaliditate. De asemenea, nici veniturile acestora nu trebuie să depășească suma de 2.000 de lei.

O altă categorie de persoane care primește acest ajutor financiar din partea statului este categoria persoanelor cu handicap. Acestea trebuie să fie încadrate cu handicap grav, accentuat sau mediu. Totodată, și veniturile acestora trebuie să fie mai mici de 2.000 de lei. Nu în ultimul rând, de acest ajutor mai beneficiază familiile cu o alocație de susținere, dar și familiile sau persoanele cu ajutor social. Media venitului lunar pentru membru de familie nu trebuie să treacă de suma de 2.000 de lei.

Ce se poate achita cu aceste carduri?

Sumele pe care le primesc beneficiarii cardurilor pot fi folosite pentru achitarea facturilor curente sau restante. Printre acestea se numără facturile la energie electrică sau la energie termică. De asemenea, se poate achita și butelia cu GPL propan pentru încălzire. Exclusă este butelia cu GPL butan, cea care se folosește pentru uz casnic, în bucătărie.

Totodată, cu acești bani se pot achiziționa lemne pentru foc. Aici se încadrează lemnul rotund și despicat de lucru cu diametrul la capătul gros de maximum 24 cum, resturi de lemn, tocătură provenită din lemn sau altele. Și materialele pentru încălzirea locuinței se mai pot achiziționa cu acești bani. Aici intră păcura, peleții, dar și altele precum apa geotermală, cărbunele sau brichetele de rumeguș.

Cardul de energie

Pentru achitarea celor menționate anterior, este nevoie persoanele trebuie să dețină carduri de Energie valabil. Acesta se primește prin intermediul Poștei Române. De asemenea, este nevoie și de cardul de identitate al beneficiarului. Acestea trebuie să fie însoțite de documentul care demonstrează că există o datorie curentă sau restantă față de furnizorii de energie sau de asociația proprietarilor sau locatarilor, informează dailybusiness.ro