Infofinanciar > Info > O nouă măsură pentru români. Ce amenzi nu vor mai putea fi plătite la jumătate
Info

O nouă măsură pentru români. Ce amenzi nu vor mai putea fi plătite la jumătate

Amenzi Sursa foto MediaFLUX.ro
Sursa foto: arhiva companiei

Oficialii doresc să implementeze o nouă măsură fiscală. Mai exact, conform noilor măsuri pe care reprezentanții din Guvern le-au făcut publice, amenzile ANAF nu vor mai putea fi plătite la jumătate. Până acum, amenzile contravenționale emise de ANAF se puteau plăti la jumătate în primele 15 zile de la data emiterii acesteia.

Acum, însă, nu toți contribuabilii vor mai putea face acest lucri. Conform proiectului de lege pe care l-au făcut public oficialii din Guvern, în care se regăsesc noile măsuri fiscale, posibilitatea de a plăti amenzile ANAF la jumătatea va dispărea.

Noul proiect de lege

”Art.LXIII – Prin derogare de la prevederile art.16 alin.(1) și art.28 alin.(1) din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr.180/2002, cu modificările și completările ulterioare și ale art.22, alin.(2) din Legea nr.203/2018 privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenționale, cu modificările și completările ulterioare, contravenienții sancționați în baza prevederilor prezentei legi, a Legii contabilității nr.82/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare, a Legii nr.70/2015 pentru întărirea disciplinei financiare privind operațiunile de încasări şi plăți în numerar și pentru modificarea şi completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, cu modificările și completările ulterioare, a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicată, cu modificările și completările ulterioare, a Legii nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare.

A Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare și a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.41/2022 pentru instituirea Sistemului național privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat RO e-Transport şi de abrogare a art. XXVIII din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, cu modificările și completările ulterioare, nu beneficiază de posibilitatea achitării, în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, a jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ”, se regăsește în documentul oficial.

Fără plăți cu numerar

Tot în același document se regăsește faptul că în magazinele de tip cash & carry plățile cu numerar nu se mai pot face decât în limita a 2.000 de lei. Până acum, conform legii, limita era de 10.000 de lei.

„Sunt interzise plățile fragmentate în numerar către furnizorii de bunuri și servicii pentru facturile a căror valoare este mai mare de 1.000 lei și, respectiv, de 2.000 lei, către magazinele de tipul cash and carry.

Persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1) pot achita facturile cu valori care depășesc plafonul de 1.000 lei, către furnizorii de bunuri și servicii, respectiv de 2.000 lei, către magazinele de tipul cash and carry, astfel: 1.000 lei/2.000 lei în numerar, suma care depășește acest plafon putând fi achitată numai prin instrumente de plată fără numerar”, se mai regăsește în documente.

Oficialii au adoptat această măsură cu intenția de a combate evaziunea fiscală, informează antena3.ro