Infofinanciar > Info > O nouă lege dedicată mamelor minore. Beneficiile de care acestea vor avea parte
Info

O nouă lege dedicată mamelor minore. Beneficiile de care acestea vor avea parte

Mame minore, sursa foto RFI
sursa foto arhiva

Președintele Klaus Iohannis a promulgat o nouă lege care are legătură cu mamele minore și cu drepturile pe care acestea le au în concordanță cu instituțiile statului.

Mamele minore, care au împlinit vârsta de 16 ani, vor putea să ia o decizie pentru a obține anumite drepturi financiare. De exemplu, alocația de stat a copilului sau indemnizația lunară pentru creșterea copilului.

Nouă lege pentru mamele minore

Mamele minore, care au peste 16 ani, vor avea drept de decizie în relația cu instituțiile statului. Acest lucru se va putea întâmpla odată cu publicarea noii legi. Aceasta vine în completarea unor măsuri aflate deja în vigoare în ceea ce privește protecția și promovarea drepturilor copilului. Președintele Klaus Iohannis a promulgat această lege, vineri, 24 mai 2024.

Potrivit acesteia, mamele minore vor putea să ia o decizie, atât pentru ele, dar și pentru bebelușul lor pentru a obține anumite drepturi financiare. Cum ar fi alocaţia de stat pentru copii sau indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului.

Actul normativ vine în completare pentru Legea nr. 272/2004 cu privire la protecția și promovarea drepturilor copiilor.

Ce prevede legea

„Mamele minore, care au împlinit vârsta de 16 ani, au dreptul să decidă cu privire la copilul lor. Ele pot să semneze documente cu caracter medical şi/sau administrativ care au legătură cu îngrijirea, creşterea şi dezvoltarea copilului” se regăsește în lege.

Totodată, „în cazul mamelor minore care au împlinit vârsta de 16 ani, indemnizaţia pentru creşterea şi îngrijirea copilului, alocaţia de stat pentru copil, atât a mamelor, cât şi a copilului/copiilor lor, precum şi orice alte drepturi legale financiare de care beneficiază copilul/copiii acestora se acordă mamelor, la solicitarea acestora”, potrivit Realitatea.NET