Infofinanciar > Info > O nouă lege a fost promulgată azi. Evaziunea fiscală sub 1 milion de euro, dezincriminată
Info

O nouă lege a fost promulgată azi. Evaziunea fiscală sub 1 milion de euro, dezincriminată

iohannis lege apă (Sursă foto: Turnul Sfatului)
sursa foto: arhivă

O nouă lege a fost promulgată azi de către președintele Klaus Iohannis. Legea cuprinde unele măsuri pentru consolidarea capacităţii de combatere a evaziunii fiscale. De asemenea, şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Actul normativ cuprinde faptul că dacă are loc o evaziune fiscală de până într-un milion de euro și plătești integral suma în 30 de zile de când a fost sesizată, scapi scapă nepedepsită.

„Dacă până la expirarea unui termen de maximum 30 zile de la finalizarea controlului efectuat de organele competente, în urma căruia se individualizează un prejudiciu datorat bugetului general consolidat de până la 1.000.000 euro, prejudiciul majorat cu 15% din valoarea acestuia, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile, este acoperit integral, prin plată efectivă, fapta nu se pedepseşte”.

Ciolacu: ,,nu scapă nimeni de pușcărie”

Acest proiect de lege a fost inițiat de Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă pe 19 decembrie, 2023. Actul normativ modifică Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale.

Marcel Ciolacu a comentat pe baza acestei legi și a precizat că proiectul de lege nu cuprinde vreo dezincriminare a faptelor și că „nu scapă nimeni de pușcărie”.

„În proiectul meu şi al domnului preşedinte Nicolae Ciucă, nu ştiu dacă dumneavoastră ştiaţi, dar m-aş fi aşteptat ca presa să facă la momentul respectiv totuşi un caz din asta, DIICOT şi DNA nu mai aveau competenţe. DIICOT, care se ocupă de crimă organizată şi de grup infracţional organizat. Noi am introdus acele competenţe”, a mai precizat atunci şeful Guvernului.

Legea fost sesizată la CCR de către USR şi Forţa Dreptei. Curtea Constituţională a respins sesizarea celor două formaţiuni de Opoziţie şi a decis că actul normativ este constituţional.

Nereținerea impozitelor, închisoare de la 1 la 5 ani

Conform noilor prevederi din legea promulgată de către şeful statului, nereţinerea impozitelor şi/sau contribuţiilor va constitui infracţiune şi se va pedepsi cu închisoare de la 1 an la 5 ani sau cu amendă.

Vor fi infracţiuni de evaziune fiscală şi vor fi pedepsite cu „închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi sau cu amenda următoarele fapte săvârşite în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale: evidenţierea, în actele contabile, în factura electronică sau în alte documente legale a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive. Alterarea, distrugerea sau ascunderea de acte contabile, memorii ale aparatelor de taxat ori de marcat electronice fiscale sau de alte mijloace de stocare a datelor, inclusiv electronice. Executarea de evidenţe contabile duble folosindu-se înscrisuri sau alte mijloace de stocare a datelor, inclusiv cele electronice”, potrivit actului normativ.

În aceleaşi cazuri de infracţiuni, „dacă până la primul termen de judecată, prejudiciul cauzat este acoperit integral, prin plată efectivă, limitele pedepsei prevăzute de lege pentru fapta săvârşită se reduc la jumătate”, potrivit Ziare.com