Infofinanciar > Info > Ministrul Agriculturii pregătește noua ieftinire a alimentelor. Vom avea surprize de sărbători
Info

Ministrul Agriculturii pregătește noua ieftinire a alimentelor. Vom avea surprize de sărbători

pregateste-noua-ieftinire-alimentelor
Sursă foto: Europa FM

Zvonurile conform cărora guvernul pregătește noua ieftinire a alimentelor încep să se confirme. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat când va demara discuțiile cu procesatorii și retailerii.

Florin Barbu, ministrul Agriculturii, a declarat, ieri, la Buzău, că va începe, în două săptămâni, un dialog cu procesatorii şi retailerii. Demersul are ca scop extinderea listei de produse alimentare pentru care se limitează adaosul comercial. Cu alte cuvinte, se pregătește noua ieftinire a alimentelor, altele însă decât cele incluse deja pe listă.

Recent, Comisia de Agricultură a Senatului a adoptat un amendament la legea de aprobare a OUG, în sensul prelungirii termenului de aplicare a acestei măsuri. Conform comisiei, limitarea adaosurilor a generat o stoparea creșterii prețurilor la alimente și la scăderea consistentă a prețurilor la cele de bază.

În luna august, potrivit Consiliului Concurenței, prețurile alimentelor cu adaos comercial plafonat au scăzut cu procente de două cifre. În acest context, senatorii din comisie susțin extinderea listei de alimente.

Ministrul se luptă cu inflația

În funcţie de rezultatele obținute, Guvernul va emite o completare a listei de produse cu adaos comercial plafonat.

„În două săptămâni, aşa cum am discutat cu domnul prim-ministru, am dori să avem un dialog cu procesatorii şi cu retailerii. În funcţie de discuţiile pe care le vom avea, vom veni cu o completare la aceste produse. Sigur poate să fie inclusiv un acord pe care putem să îl încheiem şi cu retailerii. Vreau să mulţumesc pe această cale atât procesatorilor, cât şi retailerilor că au respectat această ordonanţă. Și din câte se vede şi, aşa cum a spus şi Consiliul Concurenţei, în medie, anumite alimente de bază au scăzut şi cu 49%”, a declarat ministrul Agriculturii în conferinţa de presă susţinută la Buzău, vineri.

Florin Barbu a comentat și faptul că, deși inflația a stagnat, prețurile la unele produse alimentare a crescut. „Sunt convins că poate să scadă, dar inflaţia nu e numai din partea de produse agroalimentare. Inflaţia poate să fie şi din creşterea la alte produse, nu neapărat agroalimentare. Inflaţia este per total pe ţară. Să nu aruncăm inflaţia pe agricultură şi produsele agroalimentare”, a declarat Florin Barbu, conform stiripesurse.

Cozonacul va fi pe următoarea listă

La finalul şedinţei Executivului din data de 14 septembrie, ministrul Agriculturii anunţa că va avea discuţii cu toţi factorii implicaţi. Barbu s-a angajat să ducă tratative atât cu procesatorii cât şi cu retailerii în vederea prelungirii măsurii de limitare a adaosului comercial la alimentele de bază. El a mai precizat că, având în vedere că se apropie sărbătorile de iarnă, anumite produse consumate în mod tradițional de români în această perioadă ar putea fi incluse în ordonanţa respectivă. Exemplul dat de ministrul Agriculturii a fost cozonacul, un produs al cărui preț crește de la an la an.

„Mulți au făcut glume în media că Barbu a găsit cozonacul care să fie introdus în… Românii consumă de sărbători între 7 și 9 milioane de cozonaci. Îmi doresc ca în orice familie cu venituri mici și medii, copiii acestor familii să nu mănânce o jumătate de cozonac, ci să mănânce doi cozonaci. Să fiți siguri că acest produs va fi adăugat în plafonare pe adaos comercial. Dar și alte produse pe care românii le vor folosi de sărbătorile de iarnă. Ne dorim ca românii cu venituri mici și medii să aibă niște sărbători decente și să cumpere alimente românești la prețuri corecte”, a precizat ulterior ministrul pentru Digi24.