Infofinanciar > Info > Românii vor să devină proprietari! Ce opțiune este mai avantajoasă, creditul ipotecar sau Noua Casă
Info

Românii vor să devină proprietari! Ce opțiune este mai avantajoasă, creditul ipotecar sau Noua Casă

Cele mai bune orașe unde îți poți cumpăra o casă
sursa foto: arhivă

Tot mai mulți românii vor să fie proprietari. Cei care nu își permit să cumpere o casă cu „banii jos” pot apela la un credit ipotecar, fie la programul de la stat Noua Casă. Care dintre ele, însă ar fi mai avantajoasă? Profesorul Ion Radu Zilișteanu explică.

Cele 2 tipuri de credite sunt ambele avantajoase dacă românii se hotărăsc să cumpere o casă prin această modalitate, spune profesorul Zilișteanu. În cazul creditului ipotecar, Indicele de referință (IRCC) a manifestat o volatilitate mare în ultimul timp și a devenit mai mic odată cu scăderea inflației. Acest lucru le-ar permite românilor mai ușor să obțină un credit, primind dobânzi mai mici.

„În continuare, în măsura în care inflaţia va scădea, sigur că preţurile creditelor, care sunt date de dobânzi, plus comisioanele aferente, vor scădea”, explică profesorul.

Avantajele creditului ipotecar

Unul din avantajele creditului ipotecar este că dacă cineva care a primit o astfel de finanțare observă că după câțiva ani ratele sale au crescut prea mult, mereu va avea la îndemână opțiunea refinanțării. Și să se mute la acea altă bancă. Putem compara acest proces cu portarea numărului de telefon de la o rețea la alta, explică profesorul.

Profesorul a oferit detalii și despre modul în care ar trebui să înțelegem dreptul de proprietate al unei locuințe luate prin credit ipotecar sau altă formă de finanțare. Mai exact, acesta explică faptul că persoana care semnează un contract de cumpărare devine „proprietar de jure” (n.r. prin lege). Cu precizarea că ipoteca (n.r. garanția) este făcută în favoarea băncii și a statului român.

Noua Casă

În ceea ce privește programul guvernamental Noua Casă, o diferență fată de creditul ipotecar este legată de avans. Acesta este mai mic, deci mai accesibil pentru românii care îndeplinesc condițiile cerute de stat și care nu își permit să vină cu un avans consistent.

În ceea ce privește decizia de a apela la un credit ipotecar sau la Noua Casă, dr Ion Radu Zilişteanu recomandă celor care vor să facă acest pas să-și facă o serie de calcule legate de situația în care se află înainte de a ajunge la o decizie.

Interesul românilor pentru Noua Casă scade însă, o spune AVBS Broker de credite în urma unei analize a primelor 3 luni ale lui 2024. Numărul creditelor pentru Noua Casă scad, în timp ce cele ipotecare și de nevoi persoanle au crescut.

AVBS declară că: „Tendințele în materie de credite s-au schimbat mult în ultimul an. Deși vedeta este tot creditul ipotecar, interesul pentru programul „Noua casă” a scăzut. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că românii au înțeles că există variante mai bune în momentul de față, mai precis varianta creditului cu dobândă fixă.”, potrivit Daily Business.