Infofinanciar > Info > S-a dat start programului Noua Casă 2024! Românii pot să își cumpere locuință cu bani de la stat
Info

S-a dat start programului Noua Casă 2024! Românii pot să își cumpere locuință cu bani de la stat

Oamenii optează pentru un credit ipotecar
sursa foto arhiva companiei

„Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii anunţă potenţialii beneficiari că Programul NOUA CASĂ 2024 a devenit operaţional după ce plafonul de garantare aprobat de către Ministerul de Finanţe în valoare de 1 miliard de lei a fost alocat celor 16 finanţatori înscrişi în program”, anunţă Fondul.

Românii care doresc să-şi achiziţioneze o locuinţă, pot apela la una dintre băncile partenere: Alpha Bank, BRD-GSG, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, Libra Intrnet Bank, OTP Bank, EXIM Banca Românească, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Vista Bank, Intesa Sanpaolo Bank şi Techventures Bank.

Aceștia trebuie să întocmească un dosar de credit şi să îl înainteze către FNGCIMM, în vederea obţinerii garanţiei de stat, conform Flux24.

Noua casă

Potrivit Fondului, „Programul NOUA CASĂ rămâne un produs de creditare avantajos, atât prin avansul minim solicitat, cât şi prin comisioanele de administrare reduse anul acesta cu 50% (de la 0,30% pe an la 0,15% pe an, calculat la soldul garanţiei). O altă modificare adusă programului, în ediţia 2024, este reducerea cu 30% a onorariilor notariale pentru autentificarea contractelor de vânzare-cumpărare şi a oricăror altor acte care se încheie, cu anumite excepţii prevăzute în mod expres în legislaţia incidentă”.

Beneficiarii pot achizitiona in cadrul programului urmatoarele tipuri de locuinte:

  1. locuinte noi, destinate achizitionarii, inclusiv cele construite prin programele derulate de Agentia Nationala pentru Locuinte, pentru care documentele de receptie la terminarea lucrarilor de constructii noi s-au semnat cu cel mult 5 ani inainte de data solicitarii creditului garantat;
  2. locuinţe consolidate, destinate achizitionarii, pentru care documentele de receptie la terminarea lucrarilor de interventie in vederea consolidarii si/sau reduceriiriscului seismic s-au semnat cu cel mult 5 ani inainte de data solicitarii creditului garantat;
  3. alte categorii de locuinte, receptionate la terminarea lucrarilor de constructii noi sau de interventie in vederea consolidarii si/sau reducerii riscului seismic, dupa caz, cu mai mult de 5 ani inainte de data solicitarii creditului garantat.