Infofinanciar > Info > Cum vor arăta noile venituri ale seniorilor? Șeful Casei Naționale de Pensii explică în detaliu
Info

Cum vor arăta noile venituri ale seniorilor? Șeful Casei Naționale de Pensii explică în detaliu

Cum vor arăta noile venituri ale seniorilor? Șeful Casei Naționale de Pensii explică în detaliu
Sursa arhiva companiei

Autoritățile statului au promis o recalculare a pensiilor. Sistemul de pensii a stârnit interesul și neliniștea multor pensionari. Acest lucru i-a determinat să se întrebe cum vor arăta noile pensii luând în vedere metodele de calcul și rezultatele finale.

După introducerea noii reforme în ceea ce privește recalcularea pensiilor, majoritatea pensionarilor au rămas confuzi. Pentru a face lucrurile cât mai clar posibil, președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a fost explicat majorările ce vor fi din septembrie.

Realitatea Plus l-a invitat pe președintele Casei Naționale de Pensii pentru pentru a explica importanța punctelor de stabilitate și efectul acestora asupra nivelului pensiei. Așadar Daniel Baciu s-a adresat pensionarilor și celor interesați de pensii. A încercat să evidențieze beneficiile noilor modificări în stabilirea pensiei prin exemple concrete de pensionari care vor beneficia de majorări ale pensiei.

Ce pensie va avea un tâmplar care a lucrat aproximativ 36 de ani

Președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a oferit exemple concrete atunci când a explicat noul sistem de pensii în platoul postului de televiziune Realitatea Plus.

Pentru a ilustra modul în care recalcularea influențează nivelul pensiilor, Daniel Baciu a oferit un exemplu concret și anume un tâmplar. Acest lucru ar trebui să ajute la ilustrarea modului în care recalcularea influențează nivelul pensiilor.

Se presupune că un tâmplar cu reședința în Sectorul 3 s-a pensionat. Acesta are un stagiu de cotizare de aproximativ 36 de ani. Tâmplarul ar înregistra o creștere semnificativă a pensiei. Creșterea va fi de la 2.192 de lei la 3.624 de lei.

Această majorare substanțială reprezintă 1.432 de lei.  Așadar pensia tâmplarului pensionat reprezintă o creștere de 65,33%. Majorarea a fost posibilă datorită punctelor de stabilitate calculate în funcție de ani lucrați și de grupa de muncă.

Ce pensie va avea un tehnician proiectant cu mai puțini ani de muncă

Un alt exemplu dat de Președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a fost un bătrân pensionat care a muncit în poziția de tehnician proiectant. Diferența dintre tâmplar și tehnician proiectant a fost dată de anii de muncă.

Tehnicianul proiectant are mai puțini ani de muncă adunați. Așadar automat acesta a înregistrat o creștere mai mică a pensiei. Totuși creșterea există și este de la 2069 de lei la 2565. Astfel se explică cum contribuie experiența în muncă la nivelul pensiei.

”Stagiul de cotizare este mai mic. Ati vazut ca in partea cealalta aveam peste 36 de ani, si din cauza aceasta si punctele de stabilitate au fost mai multe, si s-a reflectat in cuantumul pensiei.  Aici avem 29 de ani stagiul de cotizare. Avem acest numar de puncte calculate efectiv pe contributivitate. Avem pensia in plata in prezent de 2069 de lei. I se dau acele puncte de stabilitate, avand 29 de ani, vom avea doar in perioada 25-30 decat patru ani, se inmulteste cu 0,5X4 si ne rezulta cele doua puncte de stabilitate”a declarat Daniel Baciu, conform News18.