Infofinanciar > Info > Noi vouchere de la 1 ianuarie 2024. Românii le pot schimba în bani
Info

Noi vouchere de la 1 ianuarie 2024. Românii le pot schimba în bani

tichete bani (sursă foto: cancan.ro)
Sursa foto Arhiva companiei

O veste bună pentru români. De la data de 1 ianuarie 2024 vor fi acordate noi vouchere. Acest anunț a fost făcut de către Agenția Națională de Administrare Fiscală, ANAF. O altă veste bună se referă la preschimbarea acestor vouchere în bani. 

Cei care sunt beneficiarii acestor noi vouchere sunt cei ce realizează activități în gospodăriile unei familii sau ale unei persoane singure ce vor fi plătite cu tichete casnice. 

Vouchere pentru români

Valoarea acestuit tip de tichet acordat românilor va fi de 15 lei. Mai trebuie spus faptul că această sumă poate fi ajustată anual. 

Activitatea casnică este una ocazională, necalificată. Aceasta este realizată de un prestator casnic. Acesta prestează diverse activități în gospodăria unei familii sau a unei persoane singure, conform legii. Această activitate nu se realizează în scop comercial și nici în beneficiul unor terțe. 

Cei care primesc aceste vouchere trebuie sa facă diverse activități. Printre acestea se află serviciile de curățenie și igienizare, spălatul și călcatul rufelor. De asemenea, sunt incluse și serviciile de croitorie, de preparare a hranei, de îngrijire corporală. Tot pentru primirea voucherelor se încadrează și supravegherea beneficiarului casnic dependent. Trebuie menționat faptul că cel care realizează aceste activități nu trebuie să fie membru al familiei beneficiarului. 

Conform antena3.ro, între beneficiarul casnic și prestatorul serviciilor se stabilesc numărul de ore, dar și volumul de muncă. Totuși, trebuie transmis faptul că un prestator nu poate munci mai mult de 12 ore. Dacă cei ce realizează activitățile casnice au între 16 și 18 an, maximul orelor de muncă pentru o zi este de 6 ore.

De unde pot fi achiziționate voucherele?

Beneficiarii casnici pot achiziționa aceste vouchere din mai multe locuri. Ei le pot cumpăra de la oricare dintre Agențiile pentru Ocuparea Forței de Muncă județene și a Municipiului București. De asemenea ele mai pot fi achiziționate de la furnizorul de servicii universal al serviciilor poștale. Pentru a fi mai ușor, tichetele pot fi achiziționate și online. Ele pot fi cumpărate de pe platforma electronică de evidență a desfășurării activităților casnice. Aceasta este accesibilă online sau prin intermediul aplicației mobile. 

Aceste tichete au și o valabilitate. Ele pot fi folosite doar de către prestatorul casnic timp de maximum 12 luni de la data primirii acestora. 

Mai trebuie transmis faptul că cei ce realizează aceste acțiuni vor trebui să plătească impozit pe venit. De asemenea, aceștia trebuie să achite contribuția de asigurări sociale pentru veniturile realizate din aceste acțiuni casnice.