Infofinanciar > Info > Noi sume de bani pentru români! Marcel Boloș anunță măsuri compensatorii de 500 milioane euro de la UE
Info

Noi sume de bani pentru români! Marcel Boloș anunță măsuri compensatorii de 500 milioane euro de la UE

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloș
Sursă foto: Economedia

Marcel Boloş, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, a transmis recent că în prezent este analizată posibilitatea ca ministerul pe care îl conduce să acorde măsuri compensatorii în continuare pentru populaţia din România şi pentru mediul de afaceri, folosind Fondul de Tranziţie Energetică. Astfel, se pregătește un transfer de 500 milioane de euro în acest Fond, dar pentru moment țara noastră se află diar în discuţii cu reprezentanții Comisiei Europeane.

Mai mult, ministrul a transmis că există posibilitarea atragerii acestor sume de bani din bugetul UE către România.

Marcel Boloș dă vina pe Ministerul Finanțelor pentru gaura din buget

De asemenea, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene dă vina pe Ministerul Finanțelor pentru gaura de 20 de miliarde de lei din buget, spunând că tot ei trebui să o și acopere.

„Aşa cum s-au clarificat lucrurile în spaţiul public, responsabilitatea pentru această gaură de 20 de miliarde şi acoperirea ei este a Ministerului de Finanţe şi lucrurile sunt cât se poate de limpezi. Noi discutăm de modalitatea în care putem să ne acoperim şi noi gaura pe care o avem, riscul de pierdere a banilor pentru cele 7,5 miliarde euro pe care le-am anunţat de la începutul anului şi pentru care căutăm măsuri ca să putem să ne acoperim şi noi gaura europeană.

Din acest punct de vedere, noi am adoptat şi anul trecut o serie de măsuri care privesc cardul de energie, voucherul de alimente, granturile pentru capital de lucru care au fost acordate în primăvara anului trecut pentru firme, iar la sfârşitul acestui an Comisia Europeană a aprobat modificarea de Regulament pentru ceea ce înseamnă granturile pentru capital de lucru la firme, o compensare a preţului la energie, cât şi pentru persoanele fizice, cele aflate în stare de deprivare materială şi în situaţie de vulnerabilitate”, a transmis Marcel Boloş, vineri la Antena 3, întrebat cu ar putea România să ia bani de la UE pentru a reduce gaura de la buget de 20 miliarde.

500 de milioane de euro, ajutor pentru români

În același timp, oficialul a arătat intenţia MIPE de a avea 500 milioane euro transferate în Fondul de Tranziţie Energetică, asta pentru a continua măsurile compensatorii pentru milioane de români persoane fizice, cât și din mediul de afaceri privat.

„În acest moment, analizăm şi această posibilitate pentru a acorda în continuare în Fondul de Tranziţie Energetică măsurile acestea pentru populaţie şi mediul de afaceri. Deocamdată sunt luate în calcul estimat măsuri compensatorii în valoare de aproximativ 500 milioane euro care ar urma să fie transferaţi în Fondul de Tranziţie Energetică, după ce avem în prealabil o discuţie cu Comisia Europeană. Sunt posibil de atras de la bugetul UE, după ce discutăm în prealabil cu Comisia Europeană şi discutăm mecanismul acesta care este nou pentru România şi pentru cei care sunt beneficiarii acestor măsuri compensatorii”, a mai transmis Marcel Boloş, potrivit News.ro.

Recent, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene transmitea că, în perioada 20 februarie – 5 aprilie 2023, mai mult de 1,5 milioane de familii din România şi-au achitat facturile prin intermediul cardului de energie. Valoarea totală a plăţilor efectuate la oficiile poştale, factorii poştali sau online este de 352 milioane lei. Mai mult, tot în această perioadă, au fost înregistrate peste 173.000 de cereri de plată online (11,5%), prin platforma pusă la dispoziţie de Poşta Română, valoarea totală a cererilor online acceptate fiind de peste 20 milioane lei.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.