Infofinanciar > Info > Noi schimbări în Codul Rutier! Se ia permisul pe loc
Info

Noi schimbări în Codul Rutier! Se ia permisul pe loc

polițist rutier codul rutier (sursă foto: realitatea.net)
sursă foto: realitatea.net

Din nou, Codul Rutier va putea fi modificat. Este vorba despre un proiect de lege venit la propunerea echipei de la Ministerului Afacerilor Intetne (MAI). Șoferii sunt vizați direct, căci permisul lise poate suspenda. Dacă acest proeict va fi aprobat, medicii îi vor putea pe acei șoferi despre care se consideră că ar avea anumite probleme mintale la psiholog.

Iar mai departe, dacă se constată că respectivul șofer prezintă anumte probleme, psihologul va fi obligat să raporteze totul către Poliția Rutieră. Agenții vor suspenda atunci permisul respectivului șofer. Astfel, această propunere a echipei MAI va modifica capitolul „afecțiunilor medicale incompatibile cu calitatea de conducător de autovehicule” din Codul Rutier.

Noi schimbări în Codul Rutier

Prin această modificare, se are în vedere ca șoferii ce prezintă probleme mentale constatate de un psiholog să rămână fără permis auto. În conformitate cu mențiunile acestei propuneri, orice medic care constată anumite simptome care pot afecta ulterior capacitățile psihologice pentru a conduce emite un bilet de trimitere către un psiholog. Șoferul respectiv va trebui să se prezinte la o evaluare psihologică independentă. Apoi, psihologul va avea datoria de a verifica dacă șoferul este capabil sau nu de a conduce.

Dacă se observă prezența anumitor probleme ce pot sta în calea unui condus adecvat, psihologul va fi obligat să informeze Poliția de Rutieră. Echipa va susăenda mai apoi permisul de conducere a respectivului șofer. Acesta va fi retras până când problemele vor fi remediate, iar psihologul își va da acordul.

Se ia permisul pe loc

Se dorește ca prin această metodă să se micșoreze numărul accidentelor în trafic. Unele persone, care prezintă anumite probleme mintale și de comportament, pot reprezenta un adevărat pericol la volan. Dar, bineînțeles, decizia psihologului poate fi contestată. Șoferul despre care s-a raportat că ar avea probleme mintale poate contesta rezultatul primei evaluări în termen de 30 de zile. Va trebui să depună o cerere la Comisia Centrală Medicală și Psihologică în Siguranța Transporturilor.

Astfel, propunerea echipei de la MAI pentru modificarea Codului Rutier ar un scop clar. Retragerea permisului de conducere prin această modalitate pentru șoferii cu probleme mintale ar fi esențială, potrivit oficialilor. O astfel de regulă ar fi utilă să se asigure siguranța traficului rutier.

Prin aceste modificări ale Codului Rutier, membrii MAI urmăresc să se identifice și să se interzică conducerea autovehiculelor în cazul persoanelor cu probleme de sănătate mintală. Acestea din urmă pot pune în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic, scrie substantial.ro.