Infofinanciar > Info > Noi reguli pentru șoferi. Nu mai scapă de închisoare în cazul acestei infracțiuni
Info

Noi reguli pentru șoferi. Nu mai scapă de închisoare în cazul acestei infracțiuni

sursa foto kanal d
sursa foto kanal d

Siguranța pe șoșelele din țară este un lucru extrem de important. Șoferii trebuie să aibă în vedere respectarea regulilor de circulație și a legislației rutiere, pentru a nu pune în pericol viața participanților la trafic. Străzile din țara noastră sunt extrem de periculoase. Mulți șoferi nu respectă prevederile legale și îi pun în pericol pe ceilalți șoferi, dar și pietonii care parcurg acel drum. În România, există un număr extrem de mare al accidentelor rutiere.

În cadrul acestor accidente de pe drumurile publice, multe persoane și-au pierdut viața. Față de alte state europene, țara noastră deține un număr record de accidente ce s-au încheiat prin decesul unor persoane.

Modificare legislativă pentru șoferi

Drumurile din țară sunt extrem de periculoase. Oamenii trebuie mereu să fie extrem de atenți pentru a putea evita sau controla un pericol eminent. Legislația din țara noastră prevede anumite reguli și legi pe care șoferii ar trebui să le respecte, pentru a nu pune în pericol alte persoane. Există multe cazuri în care șoferii se urcă la volan sub influența anumitor substanțe sau băuturi alcoolice. Unele persoane aleg să se urce la volanul mașinii chiar și fără a avea permis și astfel se pot afla în riscul de a face anumite accidente, care să le pună lor și a altor oameni viața în pericol.

Conducerea unei mașini vine la pachet cu o mare responsabilitate. Românii trebuie să respecte regulile, pentru nu a duce la accidente extrem de grave, care se finalizează prin moartea unei persoane. Astfel, în acest sens, există o nouă inițiativă dezvoltată și prezentată de Robert Cazaniuc, parlamentar PSD și vicepreședinte al Senatului. Acesta dorește să introducă o modificare la nivelul legislației prin care persoanele care conduc sub influența băuturii, a drogurilor sau fără permis și iau viața unei persoane să nu poată fi condamnați cu suspendare de instanțele competente.

„Nicio instanță din România nu îi va mai putea condamna cu suspendare pe cei care ucid oameni pe drumurile țării urcați băuți, drogați sau fără permis la volan”, transmite Robert Cazaniuc, parlamentar PSD și vicepreședinte al Senatului. Această lege a pornit de la cazul unei fetițe de 4 ani, care a fost omorâtă în fața casei sale. Conform inițiatorului, legea va fi numită în memoria fetiței și va aduce repercusiuni mai grave pentru astfel de fapte. „Legea Anastasia (denumită astfel în memoria fetiței de 4 ani ucise la 1 iunie 2022 în fața casei) pe care am inițiat-o, a fost votată, astăzi, de Camera Deputaților și va merge spre promulgare la președintele României.” a explicat parlamentarul.

Apărarea vieții cetățenilor

Inițiatorul acestui proiect pune accent pe faptul că au existat mult prea multe accidente cu victime de-a lungul ultimilor ani, care ai fost cauzate de șoferi băuți sau care se aflau sub influența altor persoane. „Au murit prea mulți oameni nevinovați, prea multe familii au trecut prin drame, în ultimii ani. A venit vremea să punem capăt tragediilor. Până la această oră, statisticile existente, oficiale, arată că suntem pe primul loc în Europa la numărul de accidente mortale. Al șaselea an consecutiv.” a explicat Robert Cazaniuc.

Votul pentru implementarea acestei legi a fost aproape unanim. Parlamentarul PSD afirmă că prin intermediul unei astfel de legi li se oferă cetățenilor dreptul la viața și la apărare. „Viața cetățenilor, a oamenilor, este o valoare în sine, iar noi, cei aleși, suntem datori să o apărăm, să o protejăm prin legile pe care le adoptăm. Constituția garantează dreptul la viață și la integritatea fizică, iar noi trebuie să ne asigurăm de respectarea acestui drept. Legea Anastasia este concepută să prevină, să limiteze dramele rutiere și să conștientizeze asupra consecințelor punitive ale teribilismului la volan.” a afirmat parlamentarul, conform Stiripesurse .