Infofinanciar > Info > Noi modificări la legea evaziunii. Care sunt explicațiile lui Marcel Ciolacu
Info

Noi modificări la legea evaziunii. Care sunt explicațiile lui Marcel Ciolacu

marcel ciolacu (sursă foto: europafm.ro)
Sursa foto: arhiva companiei

S-a iscat o nouă situație printre oficialii țării. Noua lege pentru persoanele care comit evaziune fiscală ar putea fi modificată. Cel care dorește să facă aceste schimbări este chiar premierul țării, Marcel Ciolacu.

Potrivit unor declarații pe care le-a făcut prim-ministrul țării noastre, Marcel Ciolacu, acesta este dispus să schimbe legea amnistiei celor care comit infracțiunea de evaziune fiscală. Ceea ce trebuie subliniat este faptul că inițiatorii legi sunt chiar premierul, Marcel Ciolacu, împreună cu Nicolae Ciucă.

Care este pragul de evaziune?

Potrivit noii legi, pragul de la care persoana care a comis fapta ilicită să fie sancționată, în cazul de evaziune fiscală, a crescut de zece ori. Mai exact, de la 100.000 de euro s-a ajuns la suma de 1 milion de euro.

După cum este specificat, conform noilor modificări aduse legii, persoanele care au comis ilegalitățile pot fi scutite de pedeapsa cu pușcărie. Totuși, acest lucru nu se va întâmpla decât în cazul în care acestea vor restitui prejudiciul. De asemenea, pe lângă această sumă, mai trebuie achitată și o dobândă în valoare de aproape 5%.

„Dacă de la Parchet îmi spun că nu este bine, eu modific legea.”, este mesajul pe care l-a transmis Marcel Ciolacu, premierul Românie.

Cum se apără premierul?

Un alt subiect care se află sub atenția publică și care a generat multe discuții este legea evazioniștilor. Pe parcursul zilei de joi, 21 decembrie, s-a purtat o discuție cu presa. Conform unor surse, prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a folosit de cazuri celebre pentru a venit în apărarea legii.

„De 30 de ani am recuperat 7% din prejudicii. Treaba mea e să am buget sustenabil. Dacă experții consideră, o să modificăm (n.r.legea amnistiei evazioniștilor).

Dacă de la Parchet îmi spun că nu este bine, eu modific legea. Marcel Avram e un celebru caz. Messi. Le iau dobânzi, penalități plus 15%, vreți să-i băgăm în pușcărie? Dar problema e că nu am băgat pe nimeni în afară de Gică Popescu”, a declarat șeful Executivului, conform dailybusiness.ro

Fără dezincriminarea faptelor

Într-o declarație pe care premierul a făcut-o zilele trecute, acesta preciza că nu există dezincriminarea faptelor. Conform acestora, infractorii vor fi sancționați în continuare. În cazul în care aceștia vor comite fapta de două ori, după cea de-a doua oară vor merge la închisoare.

„Dezincriminarea faptelor nu există. Respectivul a încălcat legea, iar a doua oară când încalcă legea se duce la puşcărie. Eu nu sunt nici judecător, nici procuror. Eu nu am fost iniţiatorul şi este un amendament venit de la grupurile parlamentare. Nu sunt nici judecător, nici procuror, nu mă interesează să bag pe nimeni la puşcărie, fiindcă eu nu mă ocup cu aşa ceva, ci responsabilitatea mea este aceea de a face un buget sustenabil. Pe mine mă interesează banii pe care trebuie să ni-i dea înapoi, cu toate majorările”, a mai declarat acesta, conform digi24.ro