Infofinanciar > Lumea la zi > Se testează noi drone! NATO folosește Inteligență artificială
Lumea la zi

Se testează noi drone! NATO folosește Inteligență artificială

nato (sursă foto: dreamstime)
sursă foto: dreamstime

NATO, la momentul actual, testează noi drone maritime. Acestea pot folosi inteligența artificială pentru a detecta activități suspecte în apropierea infrastructurii subacvatice.

Paisprezece state membre ale alianței NATO, alături de Suedia, s-au alăturat pentru mai multe exerciții pe parcursul a 12 zile. Acestea vor avea loc în largul Portugaliei. Și vor avea scopul  de a testa drone maritime subacvatice. Acestea au acum capacitatea de a trimite în timp real „un semnal de descurajare a inamicului. Fie că este vorba de Rusia sau de altcineva”, a declarat generalul-locotenent Hans-Werner Wiermann, șeful celulei NATO pentru protecția infrastructurii submarine.

Exercițiile sunt denumite Dynamic Messenger 23 și Robotic Experimentation and Prototyping with Maritime Unmanned Systems (REPMUS 23). Vor reuni peste 2.000 de civili printre militari. Se pune accent pe integrarea sistemelor maritime fără pilot în operațiunile alianței. Dar și pe testarea noilor tehnologii aflate în curs de dezvoltare.

Se testează noi drone

Exercițiile au loc la aproape un an de la bombardamentele asupra conductelor Nord Stream 1 și 2 din Marea Baltică. Bombardamente care au evidențiat dificultățile NATO în ceea ce privește descurajarea atacurilor și monitorizarea activităților suspecte din jurul infrastructurii subacvatice. Deși mulți membri ai alianței au suspectat implicarea Rusiei în atac, nu s-a transmis un răspuns oficial. NATO nu a atribuit încă responsabilitatea vreunei națiuni sau organizații.

Rusia a negat responsabilitatea aceasta. Dar rapoartele din ultimele luni pe teme navele și de spionaj care operează în apropierea infrastructurii NATO au generat îngrijorări. Se spune că Moscova ar viza țările NATO care ajută Ucraina. Potrivit raportului, o zonă de îngrijorare a NATO este reprezentată de cablurile submarine care transportă zilnic tranzacții financiare. Acestea ajung la valoarea de aproximativ 10 trilioane de dolari și aproximativ 95% din traficul global de internet.

Între timp, aproximativ două treimi din petrolul și gazele naturale din lume sunt extrase sau transportate pe mare. Adesea prin conducte de mii de kilometri sub suprafața mării. Ceea ce face ca o astfel de infrastructură să fie greu de monitorizat. În cadrul unui exercițiu menit să oprească un astfel de atac, navele NATO au răspuns la utilizarea unei nave comerciale sponsorizate de un stat care încerca să întrerupă cablurile de rețea subacvatice. Acesta ar fi un complot care ar fi în mod normal dificil de detectat.

NATO folosește Inteligență artificială

Senzorii cu fibră optică de pe cabluri au reușit să detecteze faptul că nava inamică fictivă încerca să întârzie o dronă subacvatică. S-au transmis informații către lanțul de comandă și control al NATO. După ce amenințarea a fost confirmată, NATO a reacționat. Echipa a trimis o flotă de drone aeriene, de suprafață și subacvatice pentru a intercepta amenințarea și a escorta nava suspectă în afara zonei.

Pregătirea vine după ce, la începutul acestui an, a fost creat un nou centru de comandă maritim axat pe apărarea infrastructurii subacvatice din Regatul Unit. NATO este de acord să creeze sisteme îmbunătățite de schimb de informații între membrii alianței și partenerii din sectorul privat pentru a ajuta la o mai bună detectare și descurajare a atacurilor asupra infrastructurii, scrie FoxNews.