Infofinanciar > Info > Noi condiții de călătorie odată cu intrarea în Schengen aerian și maritim. Ce se schimbă de mâine
Info

Noi condiții de călătorie odată cu intrarea în Schengen aerian și maritim. Ce se schimbă de mâine

Am intrat în Air Schengen! Ce se schimbă în aeroporturile din România
Foto: facebook.com

România intră, în noaptea de 30 spre 31 martie 2024, începând cu ora 00,00, în Spaţiul Schengen, cu frontierele aeriene şi maritime.

De la această dată controalele la frontierele aeriene și maritime se elimină, iar persoanele se vor putea deplasa către sau dinspre alte state membre Schengen fără a fi supuse controalelor de frontieră.

În contextul adoptării Ordonanței de Urgență nr. 25 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul străinilor și al frontierei, începând cu 31 martie anul curent, cetățenii care călătoresc în statele din spațiul Schengen nu vor mai trebui să treacă prin controlul de frontieră.

Concret, nu se vor mai opri la filtrele de control ale Poliției de Frontieră pentru ale fi verificate documentele de călătorie, aceștia urmând să meargă direct către porțile de îmbarcare. În sarcina pasagerilor nu va fi nicio obligație suplimentară.

Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele

Polițiștii de frontieră vor fi în continuare prezenți în incinta aeroporturilor. Ei vor efectua acțiuni polițienești punctuale și inopinate. Toate pentru a verifica identitatea și situația legală a persoanelor, dar și pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale .

Acțiunile polițienești se vor efectua în baza unei analize de risc sau a unei suspiciuni rezonabile.

În situația în care suspiciunile nu se confirmă, persoana își poate continua călătoria. Dacă acestea se confirmă, persoanei i se va întrerupe călătoria și se vor aplica măsuri legale.

Persoanele urmărite general sau internațional vor fi reținute și predate autorităților competente. Iar celor care se constată că au comis infracțiuni li se vor întocmi actele premergătoare cercetării penale.

Air Schengen pentru minori

În ceea ce privește cetățenii români minori, ca și în cazul adulților, aceștia nu vor mai efectua controlul de frontieră și vor merge de asemenea direct către poarta de îmbarcare. Aceștia NU vor avea nevoie de niciun aviz suplimentar, putând să călătorească în spațiul Schengen cu aceleași documente ca și până în prezent.

Însoțitorii minorilor nu mai sunt obligați să prezinte certificatul de cazier judiciar în format fizic. Acesta este consultat electronic de către polițistul de frontieră. Dacă polițistul de frontieră constată că însoțitorul minorului a săvârșit anumite infracțiuni, el intra în ac țiune.  Iar î nsoțitorului  nu i se va permite ieșirea din țară cu minorul.