Infofinanciar > Info > „Trotinetiștii”, luați în vizor! Ce amenzi pot primi acum din partea Poliției Locale
Info

„Trotinetiștii”, luați în vizor! Ce amenzi pot primi acum din partea Poliției Locale

Trotinete electrice Sursa foto Monitorul Cluj
Sursa foto Monitorul Cluj

Poliția Locală va putea amenda românii ce folosesc trotinete electrice dacă aceștia vor încălca regulile. Acest proiect de lege este rezultatul incidentelor provocate de cei ce folosesc trotinetele electrice, ale căror victime sunt, în principal, pietonii.

Trotinetele electrice reprezintă pentru extrem de mulți români o alternativă de transport în detrimentul autobuzelor, metrourilor și mașinilor. Totuși, acest lucru nu este pe placul tuturor oamenilor, deoarece pietonii și șoferi sunt destul de nemulțumiți de prezența lor în trafic. Aceștia sunt extrem de deranjați de faptul că cei ce folosesc trotinete electrice încalcă des regulile de circulație.

„Trotinetiștii” au fost luați în vizor

A fost depus la Senat acest nou proiect de lege prin care Poliția Locală îi va putea amenda pe toți cei ce folosesc trotinete electric și încălcă regulile de circulație.

„Având în vedere pericolul la care sunt expuşi în special pietonii dar şi ceilalţi participanţi la trafic precum şi numărul mare al accidentelor rutiere produse din cauza utilizării acestor vehicule prin nerespectarea normelor legale este necesară modificarea şi completarea legii nr. 155/2010 prin acordarea poliţiei locale a atribuţiilor de constatare şi aplicare a sancţiunilor contravenţionale în domeniul trotinetelor (vehicul cu 2 sau 3 roţi, utilizat pentru transportul unei singure persoane care nu este prevăzut cu loc şezând sau care este echipat cu loc şezând pentru conducător, al cărui punct de şedere de referinţă se află la o înălţime mai mica sau egală cu 540 mm în cazul celor cu 2 roţi, respective la o înălţime mai mică sau egală cu 400 mm în cazul celor cu 3 roţi, a cărei viteză prin construcţie este mai mare de 6 km/h dar nu depăşeşte 25 km/h şi care este echipat cu motor electric) ”, conform motivelor de implementare ale acestui proiect.

Dacă va fi aprobat proiectul, se va modifica Legea Poliției Locale la articolul 7, litera j, conform alba24.ro.

Astfel, va arăta noua lege: „Constată contravenţii şi aplică sancţiuni pentru incălcarea normelor rutiere de către pietoni, biciclişti, conducători de mopede, trotinete electrice şi vehicule cu tracţiune animală”.

Cei care au inițiat acest proiect sunt de părere că este necesară o astfel de schimbare întrucât în anul 2022 s-a modificat și Codul Rutier. Atunci au fost introduse noi reguli pentru conducătorii de trotinete electrice pe care trebuie să le respecte.

Sancțiunile pentru conducătorii de trotinete electrice

Reguli ce nu sunt respectate de către conducătorii de trotinete electrice și se încadrează în clasa a III-a a sancțiunilor:

– conducerea unei biciclete sau trotinete electrice pe autostradă, nerespectarea interdicţiei de trecere la culoarea roşie a semaforului, a semnalelor agentului de cale ferată, la trecerea la nivel cu o cale ferată industrială semnalizată corespunzător ori a semnalelor şi indicaţiilor, a dispoziţiilor poliţistului rutier

– nerespectarea interdicţiei privind circulaţia sub influenţa alcoolului, a produselor ori substanţelor stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare acestora, a interdicţiei privind interacţiunea motrică directă cu un alt vehicul aflat în mers sau cu persoane aflate în acesta ori a interdicţiei privind circulaţia în interiorul sau în afara localităţilor fără a purta îmbrăcăminte cu elemente fluorescent reflectorizante, stabilite prin regulament

– nerespectarea obligaţiei de a circula cu viteză redusă

– conducerea unei biciclete sau a unei trotinete electrice pe drumurile publice fără mijloace de iluminare şi dispozitive reflectorizant-fluorescente în stare de funcţionare, pe timp de noapte, ori fără îndeplinirea condiţiilor tehnice minime stabilite prin regulament