Infofinanciar > Info > Nicolae Ciucă a confirmat: Regele Charles vine în România
Info

Nicolae Ciucă a confirmat: Regele Charles vine în România

regele charles al III-lea romania (Sursă foto: impact.ro)
Credit imagine: impact.ro

Regele Charles al III-lea a fost încoronat în data de 6 mai 2023, într-una dintre cele mediatizate astfel de ceremonii din întreaga lume. Încă din vremea în care era prinț, monarhul britanic vizita frecvent România – relația sa cu țara noastră, îndeosebi cu satul Viscri, este foarte bine documentată. Mai multe surse au vehiculat faptul că reprezentantul Coroanei britanice va veni pe pământ românesc începând cu 2 iunie. Acum, prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, a confirmat aceste zvonuri.

Regele are numeroase proprietăți în țara noastră, în special în regiunea Transilvaniei. Chiar dacă în momentul de față nu se cunosc mai multe detalii despre vizita sa, mai multe publicații speculează că acesta își va vizita proprietățile. Din punct de vedere diplomatic, Nicolae Ciucă a subliniat faptul că „este o activitate care este pe agenda guvernamentală. Suntem parte la programul care va fi la nivelul președinției”. Deși este confirmată componenta diplomatică a acestei vizite, nu se știu alte detalii. Nici măcar înalții oficiali români nu știu cu exactitate cât timp se va afla Regele Marii Britanii pe teritoriu românesc.

Charles și „supușii” români

Excentricul monarh britanic s-a îndrăgostit de România cu 25 de ani în urmă, în 1998. Atunci, el a vizitat pentru prima dată satele transilvănene. Preferatul său, Viscri, din județul Brașov, este și cel în care și-a cumpărat prima proprietate, în anul 2006. Acelei achiziții i-au urmat multe altele, în aceeași regiune. Conform Regelui Charles al III-lea, unul dintre strămoșii săi ar fi avut sânge transilvănean, ceea ce ar putea explica în parte fascinația capului încoronat pentru aceste teritorii.

Relația pe care a cultivat-o cu românii din Viscri este una foarte cordială. În momentul în care a fost anunțată moartea Reginei Elisabeta a II-a, veste care a întristat întregul Glob, rezidenții din Viscri au publicat un mesaj de condoleanțe și de susținere necondiționată pentru Charles, care și-a pierdut mama. Așadar, putem spune că pe-atunci Prințul, iar acum Regele Charles, are supuși nu numai în Commonwealth, ci chiar și în Transilvania.

O vizită istorică

Regele Charles al III-lea este un monarh înconjurat de istorie. În primul rând, el este al patruzecilea cap încoronat din succesiunea Marii Britanii în ultima mie de ani. În afara acestui număr „rotund”, domnia sa este de interes pentru faptul că niciun alt conducător al Familiei Regale nu a mai urcat pe tron la o vârstă atât de înaintată. La 73 de ani, Charles este cel mai bătrân Rege încoronat din istorie. În primii săi 3 ani de viață, a fost fiul unei prințese, iar în următorii 70, ai unuia dintre cei mai longevivi monarhi din întreaga lume. El va fi de asemenea primul Rege britanic ajuns în vizită în România. Chiar dacă a călătorit de multe ori până în Transilvania, a făcut-o în vremea în care era încăă prinț, ultima sa vizită având loc în mai 2022.

De asemenea, conform Realitatea, reprezentantul monarhiei britanice va ajunge și în București, unde va avea cel mai probabil o întrevedere cu președintele nostru. Conform datelor obținute până acum, Charles nu va veni însoțit de Regina Camilla.