Infofinanciar > Info > Nici concediul nu ne mai scapă de dependența de telefon. Procentul celor care nu îl pot lăsa din mână
Info

Nici concediul nu ne mai scapă de dependența de telefon. Procentul celor care nu îl pot lăsa din mână

Destinații de vacanță din Europa, Sursa foto dreamstime.com
Sursa foto dreamstime.com

86% dintre români folosesc telefonul pentru planificarea vacanțelor, iar 14% recurg la laptop sau calculator pentru a organiza vacanța mult dorită, reiese din datele unui sondaj realizat în colaborare între Vola.ro și Flip.ro.

Românii susțin că toate detaliile care țin de organizarea unei vacanțe sunt stocate în telefon și este mult mai ușor să verifice atunci când se află în deplasare și trebuie să caute anumite informații de care au nevoie în timpul concediului.

Turiștii folosesc telefonul în permanență

Călătorii aleg să posteze în timp real fotografii din concediu, iar 58,8% susțin că stau cu telefonul în mână pe parcursul vacanței. În aeroport 26% dintre călători îl folosesc înainte de îmbarcare, iar restul îl utilizează atunci când ajung la cazare sau pe parcursul zborului.

„Atunci când vine vorba despre scopul pentru care folosesc telefonul în vacanţă, opţiunile românilor sunt următoarele: realizarea pozelor şi a filmuleţelor de vacanţă, comunicarea cu cei de acasă, verificarea traseului pe Google Maps, căutarea restaurantelor sau a obiectivelor turistice de interes, realizarea unor rezervări online, efectuarea unor plăţi online sau folosirea reţelelor sociale”, conform concluziilor din sondajul mai sus amintit.

Planul de roaming este foarte utilizat

Aproximativ 57% dintre români se bazează pe planul de roaming și apelează la resursele proprii, iar 43% folosesc Wi-Fi de la hotelul unde sunt cazați, restaurante sau alte locuri care oferă acest serviciu. Potrivit Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), în cazul călătoriilor în afara României, utilizatorii trebuie să verifice dacă planul tarifar achiziţionat include sau nu serviciul de roaming internaţional.

Utilizatorii pot beneficia de serviciul de roaming internaţional numai dacă furnizorul de la care au achiziţionat planul tarifar a încheiat contracte de roaming cu furnizorii din statele vizitate, spune wall-street.ro.

Plata cu telefonul, preferata turiștilor

42,4% dintre respondenții aceluiași sondaj aleg să plătească cu ajutorul telefonului prin intermediul diferitelor aplicații, iar un procent de 37,6%, merg pe varianta cardului fizic și doar 20% dintre aceștia preferă să plătească cu bani cash în moneda locală a zonei în care se află în vacanță.

Aproape jumătate dintre cei chestionați în cadrul sondajului își verifică adresa de e-mail folosită la serviciu în cazul în care este o urgență (47,8%). Dar sunt și oameni care, deși se află în concediu, simt nevoia să verifice constant, pentru că se simt mai siguri în acest mod (28,2%). Alții se deconectează total și preferă să se bucure de vacanță (24%). Românii au luat în vedere achiziția unui telefon performant pentru vacanțele lor. Deja 30% dintre aceștia dețin modele de la brandul iPhone și 70% au un telefon cu sistem Android.

Vola.ro este prima companie din țara noastră care a fost clasată în fruntea clasamentului, timp de trei ani la rând, în topul Deloitte Technology Fast 50, în zona Europei Centrale. În anul 2015, această afacere a primit o investiţie de 5 milioane de euro din partea 3ts Capital Partners, acelaşi fond care a mai investit în România în Elefant.ro, InternetCorp, Zoot şi Vector Watch, conform g4media.ro.