Infofinanciar > Info > De ce au nevoie seniorii pentru un venit mai mare la recalculare? Documentele trebuie depuse imediat 
Info

De ce au nevoie seniorii pentru un venit mai mare la recalculare? Documentele trebuie depuse imediat 

Categoria de pensionari care se va bucura de creșteri după recalculare
Sursa foto Arhiva companiei

Pensionarii se vor bucura de un venit mai mare de la 1 septembrie. Atunci, va avea loc marea recalculare a pensiilor din România. Trebuie menționat faptul că pensiile tuturor seniorilor vor fi recalculate.

Însă nu veniturile tuturor vor crește. Trei milioane de seniori vor avea parte de pensii mai mari de la 1 septembrie. Oficialii au transmis asigurări că nicio pensie nu va scădea în urma calculului.

Nu scade nicio pensie după 1 septembrie 2024

„Românii trebuie să reţină faptul că nicio pensie nu va scădea, deci se menţine cuantumul cel mai favorabil. Este foarte important ca românii să ştie acest lucru. Este adevărat că noua lege a pensiilor are o formulă care va aduce echitate în sistemul public de pensii. Ce înseamnă asta? Că dacă ai muncit la fel şi ai cotizat la fel chiar dacă ai ieşit la pensie pe legi diferite, chiar dacă eşti femeie sau bărbat, vei avea acelaşi cuantum al pensiei”, a transmis ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu.

Adeverința cu noua sumă ce va primită la recalculare va ajunge după data de 10 iulie la pensionarii din România.

Unii români pot beneficia de pensii mai mari dacă vor prezenta documente ce atestă faptul că au avut venituri nepermanente. Printre acestea se află sporurile, orele lucrate noaptea sau în weekend. Aceste adeverințe se pot depune până la data de 1 septembrie.

Ce documente sunt necesare?

Adeverințele se obțin de la firmele la care au lucrat românii. Acestea se duc ulterior la Casa Națională de Pensii. Pentru a primi aceste adeverințe, românii trebuie să depună trei documente. Este vorba de cerere, copie după buletin și copie după cartea de muncă.

În perioada 1 septembrie 2024- 1 martie 2025, conform romaniatv.net, se va produce „mica recalculare”. Dacă un senior va aduce adeverința cu veniturile nepermanenete până la data de 1 iunie 2025, atunci se va produce, din nou, o recalculare a pensiei respectivului.

Această recalculare a pensiilor a atras după sine și o cerere mai mare a serviciilor de arhivare. Pentru a avea un dosar complet, seniorii vor să aibă acces la cărțile de muncă din trecut. Furnizorii s-au gândit repede și au generat o practică speculativă ce a crescut tarifele de arhivare. Despre acest lucru a vorbit și premierul României, Marcel Ciolacu.

„Am văzut că se încearcă specularea de către anumite firme de arhivare a acestei conjuncturi privind recalcularea pensiilor. Au fixat un preț maximal, aranjat pentru copiile din arhivă de care au nevoie pensionarii. Așa ceva este ilegal și imoral și cei responsabili trebuie sancționați cu toată severitatea prevăzută de lege”, a declarat Marcel Ciolacu.