Infofinanciar > Lumea la zi > Liniștea vine de la Est! Negocierile cu Kim ar fi dat roade
Lumea la zi

Liniștea vine de la Est! Negocierile cu Kim ar fi dat roade

darurile-rusilor-pentru-kim
sursă foto: jamestown.org

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a vizitat Rusia la jumătatea lunii septembrie. Acesta s-a întâlnit cu președintele Vladimir Putin. Se crede că cei doi au discutat despre realizarea unor afaceri în domeniul militar. Se alimentează astfel îngrijorările că înțelegerea militară dintre cele două țări se va extinde în noi domenii.

Summitul, primul dintre cei doi lideri în aproape patru ani și jumătate, reflectă situația dificilă în care se află Rusia. Asta chiar ca o urmare a invaziei Ucrainei. De această părere sunt acum foarte mulți analiști militari și geopolitici din Occident. În SUA, de exemplu, se consideră că Putin a cerut sprijin militar din partea lui Kim.

Faptul că întâlnirea a avut loc la un centru spațial din Orientul Îndepărtat rusesc simbolizează aprofundarea cooperării dintre Moscova și Pyongyang. Înainte de întâlnire, Putin și-a exprimat disponibilitatea Rusiei de a coopera cu programul de dezvoltare de rachete al Coreei de Nord. Există temeri că Moscova va furniza tehnologie legată de rachete, sateliți și submarine nucleare în schimbul muniției. Aceste domenii s-ar afla acum la un nivel foarte jos în Rusia la momentul de față.

Negocierile cu Kim ar fi dat roade

Rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU interzic tuturor statelor membre să facă comerț cu arme cu Coreea de Nord. Este interzisă, de asemenea, și oferirea de sprijin tehnologic militar Coreei de Nord. Faptul că un membru permanent își încalcă propriile rezoluții este acum văzut ca fiind inacceptabil și zdruncină însăși fundamentul Consiliului de Securitate.

La începutul întâlnirii dintre cei doi lideri, Kim și-a exprimat sprijinul deplin pentru continuarea invaziei Rusiei în Ucraina. Planul de cinci ani al lui Kim pentru dezvoltarea de arme a trecut de jumătate și este posibil ca acesta să fie nerăbdător să obțină rezultate.

De asemenea, îngrijorătoare este propunerea Rusiei de a organiza exerciții militare comune cu Coreea de Nord. Ar fi extrem de neobișnuit ca regimul lui Kim, caracterizat de izolare și solitudine, să participe la exerciții cu forțele unei alte țări. Între timp, Kim a ordonat o întărire a puterii de luptă maritimă a Coreei de Nord împotriva Japoniei, SUA și Coreei de Sud.

Liniștea vine de la Est

După invazia Rusiei în Ucraina, Coreea de Nord și-a exprimat clar dedicarea față de armele nucleare. Rapoartele spun că țara a efectuat antrenamente cu rachete de croazieră pentru atacuri nucleare tactice și a organizat o ceremonie de lansare a unui „submarin de atac nuclear tactic” nou construit. Lumea trebuie să fie și mai vigilentă în ceea ce privește comportamentul Pyongyangului.

Statele Unite au avertizat Coreea de Nord că va plăti un preț dacă va oferi asistență militară Rusiei. În Japonia vecină, guvernul prim-ministrului Fumio Kishida ar trebui să profite la maximum de conferințele internaționale și să acționeze rapid pentru a consolida cooperarea între guvernele care gândesc la fel pentru a respinge coerciția militară și economică a regimurilor autoritare, scrie Nikkie Asia.