Infofinanciar > Lumea la zi > Ne-au întrecut! Economia Ucrainei a înregistrat o creștere spectaculoasă în 2023
Lumea la zi

Ne-au întrecut! Economia Ucrainei a înregistrat o creștere spectaculoasă în 2023

Economia Ucrainei a înregistrat o creștere în 2023
Sursa foto: stiridiaspora.ro

Potrivit datelor publicate de Serviciul de Statistică din Ucraina, economia țării a înregistrat o creștere de 5,3% în anul 2023, după ce în primul an de război s-a contractat cu aproape o treime.

Conform informațiilor preliminare divulgate de către Institutul de Statistică din Ucraina, PIB-ul real a crescut cu 4,7% în perioada octombrie-decembrie 2023. A marcat al treilea trimestru consecutiv de expansiune.

Datele evidențiază că în primul trimestru din 2023, economia ucraineană a înregistrat o scădere. A fost de 10,3% față de aceeași perioadă din 2022. Urmată de o creștere de 19,2% în trimestrul al doilea, 9,6% în trimestrul al treilea și 4,7% în ultimele trei luni ale anului. În comparație, în 2022, economia Ucrainei s-a contractat cu 28,8%, după invazia ordonată de președintele Rusiei, Vladimir Putin.

Chiar dacă atacurile rusești au provocat daune importante infrastructurii electrice, porturilor, căilor ferate și facilităților energetice.  Ucraina a reușit să-și revină pe plan economic. Odată cu reluarea exporturilor de produse agricole și adaptarea companiilor ucrainene la noile cerințe de pe piață, conform  romaniatv.net.