Infofinanciar > Lumea la zi > Navalny era cu un pas mai aproape de eliberare. Putin nu a comentat moartea politicianului rus
Lumea la zi

Navalny era cu un pas mai aproape de eliberare. Putin nu a comentat moartea politicianului rus

Navalny era cu un pas mai aproape de eliberare.
Sursa foto: nbc.com

Politicianul rus de opoziție Alexei Navalny era aproape să fie eliberat într-un schimb de prizonieri în momentul morții sale.

Maria Pevchikh a declarat că discuțiile despre schimbul lui Navalny și a doi cetățeni americani neidentificați pentru Vadim Krasikov, un asasin al serviciilor de securitate ruse FSB aflat în închisoare în Germania, erau în faza finală în momentul morții lui.

Navalny era cu un pas mai aproape de eliberare.

Navalny, în vârstă de 47 de ani, a murit într-un penitenciar din Arctica pe 16 februarie. Kremlinul a negat implicarea statului rus în moartea sa. Certificatul de deces al lui Navalny a indicat că a murit din cauze naturale.

„Alexei Navalny ar putea să stea în acest loc chiar acum, chiar astăzi. Nu e o figură de stil, ar fi putut și ar fi trebuit să se întâmple”, a spus Pevchikh.

„Navalny ar fi trebuit să fie eliberat în următoarele zile pentru că am primit decizia despre schimbul său. La începutul lui februarie, lui Putin i s-a propus să-l schimbe pe asasinul FSB, ofițerul Vadim Krasikov, care ispășește o pedeapsă pentru o crimă în Berlin, cu doi cetățeni americani și Alexei Navalny”, a mai zis aceasta.

Krasikov a fost condamnat pe viață în Germania după ce a fost găsit vinovat de uciderea unui dizident ceceno-georgian exilat în parcul Tiergarten din Berlin în 2019. Putin a spus într-un interviu acordat jurnalistului american Tucker Carlson că dorea să-l recupereze pe Krasikov.

Omul de afaceri Roman Abramovici a fost implicat ca mediator

Pevchikh a spus că are confirmarea că negocierile pentru schimb erau în faza finală în seara de 15 februarie. Ea a susținut că Navalny a fost ucis în ziua următoare pentru că Putin nu ar fi putut tolera gândul că acesta ar fi fost liber.

Pevchikh, care se află în afara Rusiei, nu a dezvăluit imediat sursele pentru unele dintre afirmațiile sale sau nu a prezentat dovezi documentare. Ea a spus că omul de afaceri Roman Abramovici a fost implicat în unele dintre discuții ca mediator cu Putin. Nu a existat niciun comentariu imediat din partea lui Abramovici.

Pevchikh nu a numit cei doi cetățeni americani care ar fi fost luați în considerare pentru a fi schimbați împreună cu Navalny. Dar Statele Unite au declarat că încearcă să-l readucă pe Evan Gershkovich, un reporter pentru Wall Street Journal și pe Paul Whelan, un fost marinar american. Rusia îi acuză pe ambii bărbați de spionaj, acuzații pe care le neagă.

Mama lui Navalny presată să facă înmormântarea

Putin, care încă nu a comentat despre moartea lui Navalny, declarase anterior că există negocieri între agențiile de informații ruse și americane legate de Gershkovich. Nu a menționat nimic despre Navalny, al cărui nume nu îl rostește de obicei în public.

Reprezentanții Kremlinului au numit absurde acuzațiile că autoritățile ruse ar fi presat-o pe mama lui Navalny cu privire la înmormântare. Putin nu a fost implicat în deciziile privind trupul lui Navalny.

Un purtător de cuvânt al lui Navalny a declarat că autoritățile ruse îi oferiseră mamei sale de 69 de ani, Lyudmila, un ultimatum. Să fie de acord în termen de trei ore să-l îngroape fără o înmormântare publică sau va fi înmormântat la închisoare.

Trupul fostului politician de opoziție a fost predat mamei sale în orașul arctic Salehard sâmbătă,24 februarie.  Detaliile despre înmormântarea sa nu au fost încă anunțate. Întrebat dacă va comenta presiunea oficială presupusă asupra mamei lui Navalny, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor luni.

Spioni ruși în schimbul prizonierilor politici

„Nu pot comenta în niciun fel pentru că Kremlinul nu are nicio legătură cu asta. Kremlinul nu poate exercita presiuni. Acesta este încă un alt anunț absurd al acestor susținători (Navalny).

Pevchikh a spus că aliații lui Navalny lucrau de la începutul războiului din Ucraina la un plan de a-l scoate din Rusia ca parte a unui schimb de prizonieri care implică „spioni ruși în schimbul prizonierilor politici”.

Ea a declarat că au făcut eforturi disperate și au încercat să găsească intermediari. Chiar apropiindu-se de Henry Kissinger, dar guvernele occidentale nu au arătat voința politică necesară.

„Funcționari, americani și germani, au dat din cap în semn de înțelegere. Au povestit cât de important este să-l ajutăm pe Navalny și pe prizonierii politici. Au dat mâna, au făcut promisiuni și nu au făcut nimic”, conform reuters.com.