Infofinanciar > Lumea la zi > NATO va lua măsuri mai dure împotriva spionilor ruși, afirmă Stoltenberg
Lumea la zi

NATO va lua măsuri mai dure împotriva spionilor ruși, afirmă Stoltenberg

Jens Stoltenberg, secretar general NATO
Sursă foto: arhivă

Alianța de apărare a văzut mai multe exemple de sabotaj, de tentative de incendiere, de atacuri cibernetice, de dezinformare, a declarat șeful NATO.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat joi că membrii alianței de apărare vor lua măsuri mai dure împotriva spionilor ruși. Ca răspuns la campania de activități ostile a Moscovei, inclusiv acte de sabotaj și atacuri cibernetice.

„Am văzut mai multe exemple de sabotaj, de tentative de incendiere. De atacuri cibernetice, de dezinformare”, a declarat Stoltenberg reporterilor înainte de o reuniune a miniștrilor apărării din NATO. Care va avea loc joi și vineri la Bruxelles. „Mă aștept ca miniștrii NATO să abordeze campania rusă de activități ostile împotriva aliaților NATO”, a spus el.

De asemenea, vom lucra apoi la opțiunile de răspuns ale NATO. Care aștept includă o mai mare conștientizare, schimb de informații, informații, intensificarea protecției infrastructurii critice. Inclusiv a infrastructurii submarine și a celei cibernetice, precum și restricții mai stricte asupra personalului rus de informații în întreaga alianță, a adăugat Stoltenberg.

Activitățile agenților ruși stârnesc, de asemenea, îngrijorare și acțiune în UE. Într-o scrisoare trimisă înaltului diplomat al blocului Josep Borrell, opt miniștri de externe au declarat că diplomaților ruși ar trebui să li se interzică libertatea de mișcare în țările UE. Pe fondul acuzațiilor tot mai numeroase privind operațiunile de spionaj ale Kremlinului în cadrul blocului.

Credem UE ar trebui restricționeze strict circulația membrilor misiunilor diplomatice ruse. Și a membrilor familiilor acestora doar pe teritoriul unui stat în care sunt acreditați, potrivit scrisorii. „Această măsură va reduce semnificativ spațiul operațional pentru agenții ruși”, potrivit politico.