Infofinanciar > Lumea la zi > Banii nu sunt suficienți! De ce are nevoie NATO pentru a-și rezolva problemele cu Rusia
Lumea la zi

Banii nu sunt suficienți! De ce are nevoie NATO pentru a-și rezolva problemele cu Rusia

armament-nato
sursa foto arhiva companiei

Donald Trump știa ce face cu amenințarea sa de a nu apăra NATO dacă alianța refuză să cheltuiască mai mult pentru apărare, afirmând că va spune Rusiei că „poate face ce naiba vrea”.

De ambele părți ale Atlanticului, s-a declanșat o reacție dură în sens politic. Oficialii NATO au presat aliații care nu respectau angajamentul de 2% din PIB pentru apărare să facă acest lucru.

Statistici dure

În SUA, marina sa se luptă să ajungă la 300 de nave, numărul stabilit de Congres. Departamentul Apărării se confruntă cu deficite dramatice de recrutare.

Armata britanică are puțin peste 72.000 de oameni și va fi redusă la 148 de tancuri. Iar Marina Regală, care odinioară domina mările, poate gestiona acum doar 16 distrugătoare și fregate.

Bineînțeles că acei membri NATO care nu își onorează angajamentul de 2% trebuie să facă acest lucru. Cu toate acestea, acest lucru nu va rezolva problema.

O concluzie logică este că, înainte de a scoate carnetele de cecuri, liderii NATO ar putea produce o strategie fără menajamente cu obiective cheie. Primul este construirea unei forțe accesibile, capabile să învingă agresiunea militară rusă. Pentru a realiza acest lucru, strategia trebuie să recunoască și să integreze realitățile și constrângerile dure care sunt ignorate în prezent din cauza credinței incorecte că mai multe cheltuieli reprezintă în sine răspunsul. Nu este așa.

Printre aceste realități trebuie să se numere o înțelegere mai bună a capacităților și limitărilor cu care se confruntă Rusia. Dacă rapoartele sunt corecte, Rusia a suferit pierderi uriașe de personal și echipamente în Ucraina.

În timp ce Rusia își consolidează baza industrială de apărare și are o populație considerabilă de aproximativ 140 de milioane de oameni din care să recruteze, are acum o „armată goală” care nu poate fi trimisă în acțiune dincolo de Ucraina.

SUA a avut nevoie de un deceniu și jumătate pentru ca armata sa să își revină din Vietnam, scrie The Hill.

Rusia atacă NATO

Se speculează că Rusia ar putea ataca NATO în câțiva ani. Indiferent cum se termină războiul din Ucraina, spre deosebire de Afganistan și Irak, când SUA ar putea să-și aducă forțele acasă, Rusia nu se poate retrage în totalitate. Un număr substanțial va rămâne în urmă, fie pentru a duce un război de gherilă, fie pentru a ocupa părți din Ucraina și Crimeea.

NATO trebuie să recunoască, de asemenea, avantajul strategic pe care îl aduce apartenența Finlandei și, probabil, a Suediei. Rusia trebuie să își protejeze acum granița de 830 de mile cu Finlanda. Iar Suedia, din perspectiva Rusiei, este un pumnal îndreptat spre Kaliningrad și Sankt Petersburg în Marea Baltică.

Indiferent de originea numelui, NATO are nevoie de un nou Raport Harmel pentru a evalua amenințarea crescută a Rusiei, războiul din Ucraina și consecințele acestuia. Iranul, Coreea de Nord și China trebuie, de asemenea, să fie luate în considerare.

Rolul tehnologiei în războiul din Ucraina trebuie integrat, de la utilizarea dronelor și a internetului prin satelit Starlink pentru comunicații până la termenele amețitor de scurte pentru a pune în teren noi tipuri de arme.