Infofinanciar > Esential > National Geographic: Călătoria istorică a legendei lui Moș Crăciun. Din Antichitate, în Evul Mediu, pe Noul Continent, până la Stalin
Esential

National Geographic: Călătoria istorică a legendei lui Moș Crăciun. Din Antichitate, în Evul Mediu, pe Noul Continent, până la Stalin

National Geographic: Călătoria istorică a legendei lui Moș Crăciun. Din Antichitate, în Evul Mediu, pe Noul Continent, până la Stalin
sursă foto History

Orice copil vă poate spune de unde este Moș Crăciun – de la Polul Nord. Dar călătoria sa istorică este chiar mai lungă și mai fantastică decât circumnavigarea anuală a globului într-o singură noapte.

Progenitorul Moșului american modern s-a născut în Marea Mediterană, în timpul Imperiului Roman, legenda sa evoluând în nordul Europei și, în cele din urmă, a căpătând forma sa cunoscută în prezent, pe țărmurile Lumii Noi. Cine este acest strămoș al lui Moș Crăciun și cum s-a schimbat el de-a lungul timpului?

Bătrânul și veselul Sf. Nicolae?

În fiecare 6 decembrie, credincioșii sărbătoresc Ziua Sfântului Nicolae în orașe din întreaga lume, cele mai mari celebrări având loc în Europa. Imaginile Sfântului Nicolae variază considerabil, dar niciuna dintre ele nu seamănă prea mult cu bătrânul cu obraji roșii și barbă albă pe care îl vedem astăzi peste tot. Una dintre cele mai convingătoare reprezentări ale adevăratului Sfântul Nicolae, care a trăit în secolele al treilea și al patrulea, a fost creată nu de artiști antici, ci cu ajutorul unei reconstrucții faciale criminalistice moderne.

Dezbaterile cercetătorilor cu privire la locul în care se odihnesc rămășițele episcopului grec continuă până în prezent, dar, în mod tradițional, se credea că oasele Sfântului Nicolae au fost furate de marinarii italieni în secolul al XI-lea și duse în cripta Bazilicii di San Nicola de pe coasta de sud-est a Italiei. Când cripta a fost reparată în anii 1950, craniul și oasele sfântului au fost documentate cu ajutorul unor fotografii cu raze X și mii de măsurători detaliate.

Caroline Wilkinson, un antropolog facial de la Universitatea din Manchester (Anglia), a folosit aceste date și simulări moderne de software pentru a crea o reconstrucție modernă a omului decedat de decenii. Wilkinson a pus un chip uman pe omonimul original al lui Moș Crăciun – unul cu nasul grav spart, posibil suferit în timpul persecuției creștinilor sub împăratul roman Dioclețian.

Chipul Sfântului Nicolae, sursă foto St. Nicholas Center

Chipul Sfântului Nicolae, sursă foto St. Nicholas Center

O mare parte din lucrările sale sunt în mod necesar supuse interpretării. Dimensiunea și forma mușchilor faciali care acopereau odată craniul lui Nicholas au trebuit să fie deduse, iar forma craniului a fost recreată din date bidimensionale. Artiștii digitali au adăugat detalii care s-au bazat pe cele mai bune presupuneri, inclusiv pielea de culoare măslinie, cea mai frecventă la grecii mediteraneeni precum Nicolae, alături de ochii căprui și părul cărunt al unui bărbat de 60 de ani.

„Este inevitabil să fi pierdut o parte din nivelul de detaliu pe care l-ai obține lucrând pe baza unor fotografii, dar credem că acesta este cel mai apropiat de el”, a declarat Wilkinson în filmul BBC Two despre proiect, intitulat The Real Face of Santa.

De la episcop la darnic

Cum s-a transformat acest Sfânt Nicolae în aducătorul de cadouri de Crăciun de la Polul Nord? Sfântul original a fost un grec născut la sfârșitul secolului al III-lea, în jurul anului 280 d.Hr. El a devenit episcop de Myra, un mic oraș roman din Turcia de astăzi. Nicolae nu era nici gras, nici vesel, dar și-a făcut o reputație de apărător înflăcărat, zvelt și sfidător al doctrinei bisericești în timpul Marii Persecuții din 303, când au fost arse Bibliile și preoții au fost obligați să renunțe la creștinism sau să fie executați.

Nicolae a sfidat aceste edicte și a petrecut ani de zile în închisoare înainte ca împăratul roman Constantin să pună capăt persecuției creștine în 313, prin Edictul de la Milano. Faima lui Nicolae a dăinuit mult timp după moartea sa (la 6 decembrie la mijlocul secolului al IV-lea, în jurul anului 343), deoarece a fost asociat cu multe miracole, iar venerația pentru el continuă până în prezent, independent de legătura sa cu Crăciunul. El este protectorul mai multor tipuri de oameni, de la orfani la marinari și prizonieri.

Nicolae a ajuns în rândul sfinților pentru că a fost patronul multor grupuri. În jurul anului 1200, a explicat istoricul Gerry Bowler de la Universitatea din Manitoba, autorul cărții Santa Claus: A Biography, el a devenit cunoscut ca patron al copiilor și aducător de daruri magice datorită a două mari povești din viața sa.

Sfântul Nicolae, sursă foto Learn Religions

Sfântul Nicolae, sursă foto Learn Religions

Poveștile cu episcopul Nicolae din Evul Mediu

În cea mai cunoscută poveste, trei tinere fete sunt salvate de la o viață de prostituție atunci când tânărul episcop Nicolae îi livrează în secret tatălui lor îndatorat trei saci cu aur, care pot fi folosiți pentru zestre.

„Cealaltă poveste nu este atât de bine cunoscută acum, dar era renumită în Evul Mediu”, a spus Bowler. Nicholas a intrat într-un han al cărui proprietar tocmai omorâse trei băieți și le pusese la murat trupurile dezmembrate în butoaie din subsol. Episcopul nu numai că a simțit crima, dar a și înviat victimele. „Acesta este unul dintre lucrurile care l-au transformat în sfântul protector al copiilor”.

Timp de câteva sute de ani, în jurul anilor 1200 – 1500, Sfântul Nicolae a fost aducătorul necontestat de cadouri și toastul sărbătorilor centrate în jurul zilei sale de sărbătoare, 6 decembrie. Sfântul a preluat unele aspecte ale unor zeități europene anterioare, precum Saturn cel roman sau Odin cel nordic, care apăreau ca bărbați cu barbă albă și aveau puteri magice precum zborul.

Dar după începerea Reformei protestante în anii 1500, sfinții precum Nicolae au căzut în dizgrație în mare parte din nordul Europei. „Acest lucru a fost problematic”, a spus Bowler. „Încă îți iubești copiii, dar acum cine le va aduce cadourile?”.

Bowler a spus că, în multe cazuri, această sarcină i-a revenit pruncului Iisus, iar data a fost mutată de Crăciun. „Dar capacitatea de transport a pruncului este foarte limitată și nici nu este foarte înfricoșător”, a spus Bowler. „Așa că pruncului Iisus i s-a dat adesea un ajutor înfricoșător care să se ocupe de căratul cadourilor și de amenințarea copiilor, ceea ce nu pare potrivit.”

Unele dintre aceste figuri germanice înfricoșătoare se bazau din nou pe Nicolae, nu mai ca sfânt, ci ca un însoțitor amenințător, cum ar fi Ru-klaus (Nicolae aspru), Aschenklas (Nicolae cenușiu) și Pelznickel (Nicolae blănos). Aceste figuri așteptau un comportament bun sau îi obligau pe copii să sufere consecințe precum biciuiri sau răpiri. Oricât de diferite ar părea de omul vesel în roșu, aceste personaje colorate vor figura mai târziu în dezvoltarea Moșului Crăciun din zilele noastre.

Moș Crăciun era un personaj înfricoșător pentru copii în Evul Mediu, sursă foto English Heritage

Moș Crăciun era un personaj înfricoșător pentru copii în Evul Mediu, sursă foto English Heritage

Venind în America

În Olanda, copiii și familiile pur și simplu refuzau să renunțe la Sfântul Nicolae ca aducător de cadouri. L-au adus pe Sinterklaas cu ei în coloniile din Lumea Nouă, unde au dăinuit și legendele despre aducătorii de daruri germani ștrengari și înfricoșători.

Dar în America timpurie, Crăciunul nu semăna prea mult cu sărbătoarea modernă. Sărbătoarea era evitată în Noua Anglie, iar în alte părți devenise un pic ca Saturnalia păgână care îi ocupa odinioară locul în calendar. „Era sărbătorită ca un fel de petrecere în aer liber, alimentată cu alcool, un fel de explozie comunitară zgomotoasă”, a spus Bowler. „Asta devenise și în Anglia. Și nu exista un aducător de cadouri special și magic”.

Apoi, în primele decenii ale secolului al XIX-lea, toate acestea s-au schimbat datorită unei serii de poeți și scriitori care s-au străduit să facă din Crăciun o sărbătoare de familie – reînviind și refăcând imaginea Sfântului Nicolae.

Cartea lui Washington Irving din 1809, Knickerbocker’s History of New York, a prezentat pentru prima dată un Nicole care fumează pipă și zboară peste acoperișuri într-un vagon zburător, livrând cadouri fetelor și băieților cuminți.

Moș Crăciun în Knickerbocker's History of New York, sursă foto Elegran

Moș Crăciun în Knickerbocker’s History of New York, sursă foto Elegran

În 1821, un poem ilustrat anonim intitulat „Prietenul copiilor” a mers mult mai departe în conturarea Moșului modern și în asocierea acestuia cu Crăciunul. „Iată că avem în sfârșit apariția unui Moș Crăciun”, a spus Bowler. „Au luat magicul aducător de daruri al Sfântului Nicolae, l-au dezbrăcat de orice caracteristici religioase și l-au îmbrăcat pe Moș Crăciun în blănurile acelor aducători ștrengari de daruri”.

Acea figură aducea daruri fetelor și băieților cuminți, dar el purta și o baghetă de mesteacăn, notează poemul, care „îndreaptă mâna unui Părinte pentru a o folosi atunci când calea virtuții este refuzată de fiii săi”. Căruța subțire a lui Moș Crăciun era trasă de un singur ren – dar atât șoferul, cât și echipajul aveau să primească o schimbare majoră în anul următor.

În 1822, Clement Clarke Moore a scris „O vizită de la Sfântul Nicolae”, mai bine cunoscută astăzi sub numele de „Noaptea dinaintea Crăciunului”, pentru cei șase copii ai săi, fără intenția de a contribui la fenomenul nou-născut al lui Moș Crăciun. Cartea a fost publicată anonim în anul următor, iar până în ziua de azi, Moșul plin de viață și vesel descris în ea călărește o sanie condusă de opt reni cunoscuți.

„A devenit viral”, a spus Bowler. Dar, oricât de familiar ar fi poemul, el lasă totuși multe imaginației, iar în secolul al XIX-lea Moș Crăciun a apărut în haine de diferite culori, în mărimi de la miniatură la masiv și într-o varietate de înfățișări diferite.

Abia la sfârșitul secolului al XIX-lea, a adăugat el, imaginea lui Moș Crăciun a devenit standardizată ca un adult în mărime naturală, îmbrăcat în roșu cu garnitură de blană albă, care se aventurează de la Polul Nord într-o sanie trasă de reni și care supraveghează comportamentul copiilor.

Fața veselă, dolofană și de bunic a acestui Moș Crăciun a fost creată în mare parte de Thomas Nast, mare caricaturist politic.

Moș Crăciun era iubitor de pipă în secolul XIX, sursă foto Smithsonian Magazine

Moș Crăciun era iubitor de pipă în secolul XIX, sursă foto Smithsonian Magazine

Odată stabilit cu fermitate, Moș Crăciun din America de Nord a suferit un fel de migrație inversă în Europa, înlocuindu-i pe înfricoșătorii aducători de cadouri și adoptând nume locale precum Père Noël (Franța) sau Father Christmas (Marea Britanie). „Ceea ce a făcut el a fost să îmblânzească destul de mult aceste personaje de tip Poveștile Fraților Grimm din perioada medievală târzie”, a spus Bowler.

Problema Moș Crăciun

Ded Moroz, varianta lui Moș Crăciun agreată de Stalin, care aducea cadouri de Anul Nou, sursă foto dreamstime

Ded Moroz, varianta lui Moș Crăciun agreată de Stalin, care aducea cadouri de Anul Nou, sursă foto dreamstime

Deși are, fără îndoială, intenții bune, Moș Crăciun a stârnit și continuă să creeze mai mult decât partea sa de controverse.

În Rusia, Moș Crăciun a căzut în dizgrația lui Josef Stalin. Înainte de Revoluția rusă, Bunicul Frost (Ded Moroz) era o figură favorită a Crăciunului, care adoptase caracteristicile unui protoMoș Crăciun precum Sinterklaas din Olanda. „Când s-a format Uniunea Sovietică, comuniștii au abolit celebrarea Crăciunului și a aducătorilor de cadouri”, a spus Bowler.

„Apoi, în anii 1930, când Stalin avea nevoie să își construiască sprijin, a permis reapariția bunicului Frost nu ca aducător de cadouri de Crăciun, ci ca aducător de cadouri de Anul Nou”, a adăugat Bowler. Încercările de a înlocui Crăciunul în Rusia au eșuat în cele din urmă, la fel ca și încercările sovietice de a răspândi o versiune seculară a Bunicului Frost, cu haină albastră pentru a evita confuzia cu Moș Crăciun, în întreaga Europă.

„Oriunde s-au dus după cel de-al Doilea Război Mondial, sovieticii au încercat să înlocuiască aducătorii de cadouri autohtoni în locuri precum Polonia sau Bulgaria”, a explicat Bowler. „Dar localnicii au rezistat până când Uniunea Sovietică s-a prăbușit în 1989 și au revenit la propriile tradiții”.

Moș Crăciun rămâne o figură politizată în întreaga lume. Trupele americane au răspândit versiunea lor de om vesel în întreaga lume în anii imediat după cel de-al Doilea Război Mondial, iar acesta a fost un lucru în general bine primit, a spus Bowler, ca un simbol al generozității americane în reconstrucția ținuturilor devastate de război.

Credit: National Geographic

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.