Infofinanciar > Lumea la zi > Musk acționează în instanță. Media Matters, dată în judecată
Lumea la zi

Musk acționează în instanță. Media Matters, dată în judecată

elon musk x (sursă foto: dreamstime)
Sursa foto: dreamstime.com

Elon Musk și-a respectat luni, 20 noiembrie, promisiunea de a da în judecată Media Matters. Acesta a intentat un proces federal în care acuză grupul de supraveghere de stânga și pe unul dintre reporterii săi că au modificat imaginile dintr-un articol în care au apărut reclame pentru corporații importante alături de postări care descriu discursuri de ură pe X. Aceasta este platforma de socializare a lui Musk, cunoscută anterior sub numele de Twitter.

Într-o plângere depusă la o instanță federală din Texas, avocații X au susținut că Media Matters „a fabricat cu bună știință și rău intenționat imagini alăturate care descriu postări ale agenților de publicitate” pe X. Procesul susține că imaginile și promovarea mediatică a acestei cercetări au fost făcute cu intenția „de a alunga agenții de publicitate de pe platformă și de a distruge” X, citând „o campanie de defăimare flagrantă” împotriva companiei în ultimul an.

Procesul lui Musk

Procesul intentat de Musk este cea mai recentă dintre bătăliile sale cu autoritățile de reglementare, avocații și agenții de publicitate. Aceștia au indicat o creștere a discursurilor instigatoare la ură pe platformă de când a cumpărat-o în octombrie anul trecut. Și a eliminat personalul de moderare a conținutului. Miliardarul tehnologic a dat în judecată și Centrul pentru combaterea urii digitale în august. Asta după ce acesta a raportat o creștere a discursurilor de ură pe platformă. Musk a amenințat, de asemenea, că va da în judecată Liga Anti-Defăimare o lună mai târziu, pe fondul unei scăderi a publicității, pe care a pus-o pe seama „presiunii exercitate de grup asupra agenților de publicitate”.

Procesul vine în contextul în care Musk și X, care se confruntă cu acuzații specifice potrivit cărora ar fi aprobat și promovat conținut antisemit pe platformă. Acesta încearcă să reprime un exod recent al agenților de publicitate.

Plângerea susține că o investigație internă a constatat că Media Matters a folosit conturi pentru cercetările sale care au ocolit „filtrul publicitar al X pentru noii utilizatori”. Și a urmărit doar conturi „cunoscute pentru producerea de conținut extrem, marginal”. Și „conturi deținute de marii advertiseri de renume ai X”.

Conținutul plângerii

Plângerea mai susține că Media Matters „a recurs la derularea și reîmprospătarea la nesfârșit a fluxului său nereprezentativ, selectat manual… Până când a primit în cele din urmă pagini care conțineau rezultatul dorit. Conținut controversat alături de postările plătite ale celor mai mari agenți de publicitate ai lui X”.

La scurt timp după ce Musk a intentat procesul, procurorul general al Texasului, Ken Paxton, a anunțat că biroul său va deschide o anchetă privind „potențiala activitate frauduloasă” a Media Matters.

Într-o declarație făcută după proces, Carusone a declarat că „acesta este un proces frivol menit să îi intimideze pe criticii lui X pentru a-i face să tacă. Media Matters își susține rapoartele. Și așteaptă cu nerăbdare să câștige în instanță”.

Proces împotriva Media Matters

Musk, cea mai bogată persoană din lume, a promis în weekend că va intenta un „proces termonuclear” împotriva Media Matters. Cel din urmă este un centru de cercetare și informare autointitulat „centru progresist de cercetare și informare”. Reprezentanții spun că monitorizează „dezinformarea conservatoare”, ca răspuns la boicotul publicitar asupra X.

Media Matters a publicat săptămâna trecută un raport în care se afirma că X a difuzat reclame pentru companii importante alături de postări neonaziste. Ceea ce a determinat companii precum Apple, IBM și Disney să își retragă publicitatea de pe site.

Această cercetare a contestat afirmațiile anterioare ale directorului general al X, Linda Yaccarino. Ea a spus că mărcile sunt acum „protejate de riscul de a fi alături” de conținut potențial toxic pe platformă.

Tolerarea antisemitismului

Bătălia cu Media Matters are loc, de asemenea, în contextul în care Musk a fost criticat pentru ceea ce unii au caracterizat drept tolerarea și, uneori, încurajarea antisemitismului pe platforma de socializare. Musk însuși a părut să își exprime sprijinul pentru un tweet antisemit ca fiind „adevărul real”. Acesta era despre ceea ce făceau evreii în timpul războiului Israelului împotriva grupului militant palestinian Hamas.

Casa Albă a condamnat aspru postarea. Tweet-ul a fost considerat un factor care a precipitat exodul publicitar pe care compania l-a înregistrat în ultimele zile, informează politico.eu