Infofinanciar > Lumea la zi > NY Times: Va fi suficient un munte de dovezi pentru a-l condamna pe Trump?
Lumea la zi

NY Times: Va fi suficient un munte de dovezi pentru a-l condamna pe Trump?

trump justiție (sursă foto: POLITICO)
sursa foto arhiva companiei

Procesul Statul New York vs. Donald J. Trump va începe cu declarații de deschidere care promit să fie de o intensitate rar întâlnită. The New York Times notează că, deși dosarul acuzării pare solid, obținerea unei condamnări este departe de a fi garantată.

În cursul zilei de luni, procurorii vor prezenta oficial cazul celor 12 jurați, marcând astfel debutul primei urmăriri penale a unui fost președinte american. Procesul, care ar putea duce la o condamnare a lui Trump în timp ce acesta se apropie de Casa Albă, este așteptat să provoace ecouri în întreaga țară și să testeze robustețea sistemului judiciar pe care fostul președinte l-a atacat vehement.

Cu toate că procurorul districtual, Alvin L. Bragg, a adunat o cantitate semnificativă de dovezi, obținerea unei condamnări se anunță a fi o sarcină dificilă. În următoarele șase săptămâni, avocații lui Trump vor exploata aparentele puncte slabe ale acuzării: credibilitatea unui martor cheie, implicarea unui președinte și complexitatea juridică a cazului.

Trump se va regăsi într-o poziție diferită

Procurorii își vor îndrepta eforturile pentru a contracara aceste vulnerabilități, încercând să capteze atenția juriului cu o narațiune care amestecă aspecte politice și sexuale, în timp ce se confruntă cu un inculpat priceput, cu o istorie îndelungată de evitare a consecințelor legale. De asemenea, ei vor căuta să consolideze credibilitatea martorului cheie, Michael D. Cohen, un fost intermediar al lui Trump care anterior a pledat vinovat pentru infracțiuni federale, inclusiv plata către vedeta porno Stormy Daniels.

În august 2015, Donald J. Trump și doi dintre colaboratorii săi au orchestrat un plan pentru a-și revigora o campanie prezidențială în declin, conform acuzațiilor procurorilor. Planul a avut succes, contribuind la victoria lui Trump în alegerile prezidențiale. Acum, aproape nouă ani mai târziu, fostul președinte se va regăsi într-o poziție diferită față de aceiași doi bărbați, Michael Cohen și David Pecker. În loc să fie la biroul său din Trump Tower de la etajul 26, va fi în boxa inculpatului într-o sală de judecată din Lower Manhattan.

Procurorul districtual din Manhattan, Alvin Bragg, l-a acuzat pe Trump anul trecut de 34 de infracțiuni de falsificare a registrelor fiscale în legătură cu un presupus sistem de ascundere a banilor plătiți pentru a acoperi presupusele aventuri extramaritale înaintea alegerilor din 2016. Trump a negat aceste acuzații și a pledat nevinovat.

Vinovat sau nu?

Actul de acuzare, care a fost desigilat, îl acuză pe Trump că a declarat fals în documentele deținute de Trump Organization că plățile către Cohen în 2017, pentru Stormy Daniels, au fost cheltuieli legale.

Procurorii susțin că înregistrările fiscale fictive au fost elaborate pentru a masca plățile către Stormy Daniels și Karen McDougal, descrise ca parte a unei scheme de corupție electorală din 2016. Trump a câștigat președinția în acel an, învingându-l pe democratul Hillary Clinton, scrie NY Times.

În fața acuzațiilor, fostul președinte a pledat nevinovat și a sugerat ulterior susținătorilor săi adunați în fața casei sale din Florida că a fost victima unei presupuse „interferențe în alegeri”, fără a furniza însă dovezi concrete.

Stormy Daniels, cunoscută ca o actriță de filme pentru adulți, a afirmat public că a avut o relație sexuală cu Donald Trump în 2006 și că a primit bani pentru a păstra tăcerea despre acest episod. Trump a negat întotdeauna această relație.

În februarie 2018, Michael Cohen, fost avocat personal al lui Trump, a declarat că a plătit-o pe Daniels din propriul său buzunar și că nu a primit instrucțiuni din partea companiei sau a campaniei lui Trump pentru această plată. Cohen a menționat că fostul președinte nu i-a rambursat niciodată această sumă.