Infofinanciar > Esential > De ce să muncești, când poți sparge o sămânță?
Esential

De ce să muncești, când poți sparge o sămânță?

Sorina Bucur Sursa foto Arhiva companiei
Sursa foto Arhiva companiei

Nu de mult am asistat la o discuție ce m-a stârnit oarecum, însă am rămas tăcută cu scopul de a afla mai multe lucruri despre subiectul respectiv. Era vorba despre acel ajutor social ce este primit de oamenii ce nu muncesc din Spania. Aceștia primesc după ce își pierd locul de muncă suma de 500 de euro lunar.

Este de înțeles a fi oferit un ajutor pentru o perioadă determinată de timp până când persoană în cauză își va găsi un nou job, dar lucrurile nu stau chiar așa. Există persoane ce primesc acest ajutor toată viața.

Mai bine se așteaptă ajutorul social

Ceea ce este de menționat în acest caz este faptul că ajutorul este acordat inclusiv persoanelor apte de muncă și ce au o vârstă deloc înaintată. Am rămas puțin uimită cum într-un stat mult mai dezvoltat decât România se poate întâmpla un lucru ca acesta. Ei bine, acest lucru m-a făcut să mă gândesc la România. 

Câți oameni din România stau pe banii statului în loc de a se duce la muncă? Acest răspuns a fost oferit de o analiză a PricewatherhouseCoopers. În momentul actual, în România, sunt 7,7 milioane de persoane ce nu activează în câmpul muncii. În numărul acesta intră inclusiv copii, studenți, pensionari și persoane ce au vârste cuprinse între 17 ani și 65 de an, ce nu studiază și nici nu muncesc. De asemenea, același studiu spune că  numărul acestora a crescut cu 400.000 doar în ultimii doi ani.

Chiar dacă ar vrea un job, nu l-ar accepta pe oricare. Persoanele ce primesc ajutor social spun că se fac de râs dacă lucrează la gunoi, ca măturători de stradă sau ca paznici la o hală. Totuși, cât de adevărat este ceea ce ei susțin? Mai mult decât sigur deloc, dar asta este o altă discuție.

„Hai la o sămânță”

Aproximativ 1,4 milioane de persoane sunt apte de muncă, dar totuși nu se deranjează să își găsească un job. Pentru că de ce să muncești atunci când primești bani, când poți să stai și spargi semințe? Ceea ce este și mai grav este faptul deficitul de forță de muncă este din ce în ce mai acut. Aceasta este o problemă extrem de mare a României, printre multe altele. Însă problema pleacă mai de sus, și de mai de mult timp.

Principala cauză pentru care statul român se află în momentul de față printre țările ce au un cadru de politici slab în ceea ce privește inserția pe piața de muncă a lucrătorilor defavorizați este cea a politicii din țară. Actualul regim politic este singurul din ultimul deceniu(100 de ai) ce nu a luat în vedere adoptarea unor măsuri concrete pentru a integra pe piața muncii atât oamenii apți de muncă, dar și pe cei mai speciali din punct de vedere medical.