Info

Noi schimbări pe piața energiei! Unii români ar putea plăti un tarif mai mare pe kWh decât companiile

realitatea.net
realitatea.net

Gurvenul urmează să decidă care vor fi tarifele pe care românii le vor plăti pentru gaz și energie electrică. Cei norocoși pot primi reduceri de sute de lei, aplicate direct în facturile pentru aceste utilități.

Pe de altă parte, unii români vor ajunge să plătească pe un kWh mai mult decât firmele, conform informațiilor prezente în presă. Această categorie de consumatori este reprezentată de cei care vor avea un consum mai mare de 255 de kWh/lună.

Ce se pregătește pentru facturile la gaz și electricitate

Noile facturi la energie electrică vor fi calculate conform pragurilor prestabilite. Pentru un consum maxim 100 de kWh/lună, un kWh va costa 0,68 de lei. Pentru consumatorii care consumă între 100 și 255 de kwh/lună, un kWh va avea suma de 0,80 de lei. Cei care depășesc acest prag, vor trebui să mai scoată suplimentar din buzunar, astfel încât un kWh ajunge la 1,3 de lei.

Pentru IMM-uri, un kWh va fi echivalentul sumei de un leu.

Compensarea va funcționa în sensul în care producătorul primește bani de la stat și furnizorul vinde la preț maximal, limitat de consumator.

Pentru facturile la gaz, consumatorii casnici vor avea de plătit 0,31 lei/kWh, iar cei noncasnici, 0,37 lei/ kWh.

Cine va beneficia de bani pentru energia electrică?

Principalii beneficiari pentru energia electrică sunt familiile cu venituri între 1.500 de lei și 4.000 de lei. Aceștia pot primi lunar fie bani pe card (pentru facturi, gaz, curent, încălzire, lemne), fie vor avea reduceri aplicate direct în factură.

Mulți români vor să-și schimbe furnizorul de energie pentru că primesc facturi cu prețuri foarte ridicate, dar acest lucru îi poate face să pice în capcane. Oamenii au reclamat că au primit facturile cu prețuri mult prea ridicate, deși au dat indexul şi spun că atunci când au schimbat furnizorul, s-au trezit și cu 200-300 de kilowați suplimentari.

,, Important este acum ca în ziua în care se face schimbarea furnizorului, și asta se comunică și clientului, să facă o poză, să-i rămână o dovadă cu privire la indexul contorului. De foarte multe ori, sesizând furnizorul despre diferență, se rezolvă la furnizor. Dar dacă furnizorii nu sunt dispuși să soluționeze problema, atunci recomandarea noastră este să se adreseze autorității și vom verifica noi situația concretă”, a transmis Zoltan Nagy-Bege, vicepreședintele ANRE, conform antena3.ro.

Electrocasnicele, motor al prețurilor ridicate din facturi

Majoritatea românilor folosesc electrocascnice la ordinea zilei. Într-adevăr, acestea sunt un motor clar al facturilor mari la energie. Totuși, nu toate aceste aparate pot determina prețuri mai ridicate.

Experții în energie precizează că aparatele vechi – în special mașini de spălat și frigidere – consumă o cantitate foarte mare de energie. Frigiderele sau maşinile de spălat mai vechi de 10 ani sunt cei mai mari consumatori din categoria electrocasnicelor.